Foto: Luís Zamora. Wikipèdia
El Departament de Territori i Sostenibilitat i els ens locals han constituït aquest 10 de febrer la Taula de la Mobilitat de la Catalunya Central, òrgan per a la participació en la gestió i l’elaboració dels instruments de planificació de la mobilitat en aquest àmbit territorial. Durant la sessió, que s’ha celebrat telemàticament, els membres de la Taula s’han emplaçat a formar un grup de treball tècnic per analitzar els diversos aspectes de la mobilitat i també a incorporar en un espai de treball a associacions i entitats del territori.
La Taula compta amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, els consells comarcals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès, els ajuntaments de Berga, Manresa, Vic, Moià i Solsona i l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona.
Les funcions d’aquest òrgan són:
- Elaborar les propostes per a la planificació dels serveis de transport públic i l'establiment de programes d'explotació coordinada per a tots els operadors públics o privats que els presten en el marc del Pla de Transport de Viatgers de Catalunya i del Pla director de Mobilitat de l’ATM de Barcelona
- Fer les propostes per a la planificació de les infraestructures de transport públic en el marc dels instruments de planificació d’infraestructures del Govern i del pla director d’infraestructures de l’ATM de Barcelona.
- Formular i definir propostes respecte a la política de tarifes dels serveis de transport públic.
- Analitzar i estudiar l'evolució del mercat global de la mobilitat amb especial atenció al seguiment de l'evolució dels desplaçaments en transport públic i en transport privat.
- Proposar la realització de campanyes de comunicació amb l'objectiu de promoure la utilització del sistema de transport públic entre la població i mesures per al foment de la cultura de la mobilitat sostenible entre els ciutadans.
- Elaborar les propostes de millora de la seguretat en el transport.
- Fer propostes per a l'ús racional de les vies i de l'espai públic en aspectes com l'aparcament, les àrees de vianants o la implantació de carrils reservats per al transport públic o les bicicletes.
- Proposar i participar en el disseny de la política de finançament de la mobilitat de la Catalunya Central.