Es posa en marxa l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica, IU-RESCAT

24/01/2023 - 12:00

IU-RESCAT comença l’any amb el desenvolupament del seu pla estratègic, que des d’ara fins al 2027 l’ha de portar a convertir-se en un centre d’excel·lència i referència regional internacional en la matèria.

Aquesta iniciativa està impulsada per prop d’un centenar d’investigadores i investigadors de 17 grups de recerca consolidats de la URV de tots els àmbits del coneixement. A finals d’any va constituir el seu consell i va nomenar com a director el professor del Departament de Geografia i investigador del Centre en Canvi Climàtic (C3) Enric Aguilar. L’acompanyen en la sotsdirecció Josep Maria Arauzo, del Departament d’Economia, i Montse Marquès, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, i Lucía Casado, del Departament de Dret Públic, com a secretària.

 

El sud de Catalunya, laboratori d’experimentació

El Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són espais especialment sensibles al canvi climàtic i estan fortament implicats en la transició energètica. Això fa que el sud de Catalunya, i especialment el Delta de l’Ebre, sigui un laboratori d’experimentació idoni per als treballs del primer institut de recerca de la URV, que ja té definides les seves línies d’investigació, que s’abordaran des de diferents disciplines:

  • Ciència bàsica del canvi climàtic
  • Economia ambiental i climàtica
  • Anàlisi territorial
  • Governança, dret ambiental i de la transició energètica
  • Justícia ambiental i climàtica
  • Riscos sobre la salut, anàlisi del comportament humà, impactes de la contaminació sobre les persones i els ecosistemes
  • Solucions tecnològiques
  • Desenvolupament de sistemes de monitorització i anàlisi ambiental


L'objectiu és ser un referent científic, social i de transmissió del coneixement.

Per desenvolupar-les, l’IU-RESCAT s’ha compromès a ajustar la recerca als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. El pla que s’ha traçat per als pròxims cinc anys s’estructura en cinc eixos estratègics: el que té més pes (un 50%) és el programa de recerca, que pretén assolir l’excel·lència científica internacional en les línies de recerca marcades per l’IU-RESCAT. Es basarà en la captació de recursos competitius nacionals i internacionals, l’organització i participació en activitats científiques, la realització de publicacions i, eventualment, la consecució d’acreditacions d’excel·lència.

Un altre eix se centra en els recursos humans, les infraestructures i l’organització, per tal de crear una massa crítica formada pel personal docent i investigador vinculat al projecte, per dotar l’Institut de personal que administri i gestioni projectes i per obtenir les infraestructures necessàries per poder dur a terme els plans de recerca previstos.

També es treballarà en la transferència científica i tecnològica establint vincles amb empreses, institucions, entitats del tercer sector ambiental i altres agents territorials de la Catalunya Sud i internacionalitzar la transferència de tecnologia i coneixement.

L’IU-RESCAT, com a estructura universitària, es preocuparà també per l’educació superior i el desenvolupament de capacitats, promovent el coneixement en sostenibilitat canvi climàtic i transició energètica tot participant en la docència de màsters universitaris, fomentant la realització de treballs de recerca, creant un programa de títols propis que responguin a la demanda de formació en la matèria o fomentant la realització de tesis doctorals en els temes que aborda l’Institut.

El darrer eix gira entorn de la imatge i la visibilitat del projecte, i per això està previst crear una imatge de l’IU-RESCAT i consolidar-ne la percepció com a referent científic, social i de transmissió del coneixement.


 

Relacionats

Notícia

La Cúpula immersiva dedicada a la sostenibilitat s’instal·la novament al Refugi 1 del Port de Tarragona.

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Butlletí