10/04/2007 - 00:00
El 39% de la població mundial viu a 100 km de la costa. Aquesta dada, de la segona dècada dels anys 90, segurament avui ha augmentat. En aquesta franja de 100 km fins a la costa viuen el 100% de la població de Dinamarca, el 99% de la Gran Bretanya, el 88% a Suècia i el 79% a Itàlia, el 85% a Espanya i el 93% a Catalunya, segons el World Resources Institute 2001.
Coneixedors de la problemàtica ambiental que aquesta situació pot causar a l'entorn natural marí i litoral, i també en la capacitat de desenvolupament social i econòmic, la Fundació Mar ha impulsat un projecte integral d'estudi i vigilància del mar i el litoral català basat en la gestió integrada de zones costaneres i amb la participació activa de tots els agents litorals. El projecte porta per nom MARIAGE (Mar i agents) i és fruit de l'experiència de 14 anys de treball en l'estudi, la gestió i la conservació dels espais marins litorals.
A través de la descripció ecològica i ambiental del patrimoni litoral i marí de Catalunya es vol conèixer a fons la seva condició i el seu estat ambiental. La previsió de creixement demogràfic al litoral mediterrani és de 570 milions de persones l'any 2025, als quals hem de sumar els visitants turístics anuals que es preveuen pel mateix any en uns 550 milions, segons l'Agència Europea del Medi Ambient.
El mar i els agents a la costa gironina
Els objectius del projecte MARIAGE són obtenir una diagnosi del litoral, aconseguir una metodologia per a l'estudi i l'avaluació, llavors establir mecanismes de participació activa i, finalment, promoure la comunicació i la informació. A més, el projecte integra les importants recomanacions de la Unió Europea en aquest àmbit territorial del desenvolupament humà, imprescindibles per aconseguir la correcta planificació i creixement de la societat del futur i del seu equilibri amb l'entorn natural costaner i marí.
El primer pas del projecte MARIAGE s'ha fet realitat, i és el balanç ecològic i ambiental del mar i del litoral gironí concretat en el llibre MARIAGE (Mar i Agents): Projecte d'estudi, diagnosi i conservació del mar i del litoral de la Mediterrània amb la participació de la societat. Aquest és el primer volum dins el projecte MARIAGE, un projecte amb vocació de ser aplicat a la resta de la costa mediterrània. El llibre es pot adquirir, entre d'altres llocs, a la pàgina web de la fundació.
La presentació del llibre MARIAGE - Mar i Agents editat per la Fundació Mar és el divendres 5 d'octubre a les 17.30h al Far de Sant Sebastià de Llafranc (Baix Empordà). Es comptarà amb la participació confirmada de Josep Maria Rufí i Pagès, Diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona i de Ramon Moreno i Amich, Director General de Recerca del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i coautor del llibre. Seguidament, Josep López de Lerma, exvicepresident del Congrés dels Diputats, s'incorporarà oficialment com a Secretari Lletrat del Patronat de la Fundació Mar.
La publicació aborda les temàtiques de la població i desenvolupament socioeconòmic, els usos del sòl i urbanisme, les condicions ambientals i energia, els recursos pesquers, biodiversitat terrestre i marina, els espais naturals, les percepcions i emocions del litoral i el mar gironí, i la relació entre l'home i el seu entorn. Totes elles, integrades per primera vegada en un únic document. A més a més, l'àmplia selecció de fotografies que acompanyen cada pàgina sobre el litoral i el medi marí de Girona, fan de MARIAGE un llibre molt atractiu visualment i de gran valor gràfic.
Els autors d'aquest llibre, de 296 pàgines repartides en 8 capítols, són el Dr. Joan Vicente i Rufí (Dept. Geografia, Universitat de Girona), la Dra. Carolina Martí i Llambrich (Dept. Geografia, UdG), el Dr. Xavier Martí i Ragué (Dept. Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya), Abel Mourelo López (biòleg marí iconsultor pesquer, IUSC ' International University Study Center), el Dr. Ramon Moreno i Amich (Dept. Ciències Ambientals, UdG), Francesc Soley i Requena (NEREO i Fundació Mar), Elisabet Roca Bosch (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, UAB), Núria Solé Arrazubi (Fundació Mar), i Miquel Ventura (Fundació Mar i director de l'edició).
El projecte MARIAGE es financia a partir del patrocini d'empreses i entitats privades que donaran suport al conjunt del projecte o a les diferents accions derivades. La publicació del llibre ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i de l'Obra Social Caixa Sabadell.
Antonio Miró amb el mar
Coincidint amb la presentació del llibre, la Fundació Mar ha fet públic l'acord signat amb el dissenyador Antonio Miró pel qual destinarà a la fundació els beneficis que s'obtinguin de la venda de la seva samarreta que porta per lema 'SOS' i que vol ser una crida per la conscienciació de la societat pel que fa a la necessitat de conservar la Mediterrània i el planeta en general.
La Fundació Mar va néixer l'any 2004 amb la missió de promoure l'estudi, el coneixement i la conservació dels ecosistemes marins i del litoral de la Mediterrània. La Fundació treballa en cinc línies: accions d'educació ambiental i sensibilitatació; promoció i divulgació del Decàleg per a la Conservació del Medi Marí; dinamització internacional del Projecte Blau: Mar & Sostenibilitat per a la promoció de pràctiques respectuosos en empreses nàutiques; promoció de l'aplicació efectiva de la Gestió Integrada de Zones Costaneres; i, finalment, el desenvolupament del Projecte MARIAGE (Mar i agents).
Des de la Fundació Mar es busca el compromís de persones i entitats amb la millora i la conservació de l'entorn litoral i marí, per col·laborar a mantenir la biodiversitat, el benestar de la societat i el de les generacions futures.