El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat de la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va presentar dimecres 9 de setembre el model de gestió de residus municipals que s'està implementant a la comarca del Baix Penedès, i que té per objectiu reduir la generació de residus a la vegada que fomenta la recollida selectiva per aconseguir el màxim de materials recuperables, augmentant els nivells de reciclatge.
De fet, les comarques del Camp de Tarragona ja han fet avenços en els darrers anys en aquest àmbit, però el conveni signat el mes d'abril d'enguany, entre l'Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Penedès, suposarà l'impuls definitiu d'un model de gestió de residus municipals eficient i sostenible en aquesta comarca.
Actualment, l'índex de recollida selectiva al Baix Penedès se situa per sota de la mitjana catalana, i és per aquest motiu que les administracions estan treballant conjuntament perquè la major part dels residus generats a les llars vagin a parar al contenidor corresponent. Es tracta d'anar recuperant materials que poden entrar de nou al cicle productiu i evitar el malbaratament de recursos. Amb tot, Català va posar èmfasi en el fet que les xifres del Baix Penedès parlen d'estacionalitat, i això s'ha de llegir en clau positiva tenint en compte el creixement de la població.
D'altra banda, dimecres també es van presentar les actuacions previstes en el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals per a la comarca del Baix Penedès. El Pla territorial d'infraestructures és un document que estableix, per primera vegada al nostre país, la racionalització de la planificació de les instal·lacions de tractament de residus arreu del territori. L'objectiu és aconseguir l'autosuficiència dels diferents àmbits territorials, reduint així el desplaçament de residus i reordenant els fluxos de residus existents. En concret, el Pla territorial d'infraestructures integra els municipis del Baix Penedès dins l'àmbit territorial del Camp de Tarragona, format també per les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. Aquest àmbit territorial, doncs, disposarà d'instal·lacions per tractar la matèria orgànica (restes de menjar), els voluminosos (sofàs, mobles, etc.) i la fracció resta (els residus que no es poden recollir selectivament però que encara contenen materials recuperables).
Un altre element clau en aquest model de gestió de proximitat territorial són les plantes de transferència, que permeten distribuir els diferents tipus de residus recollits als municipis perquè siguin tractats a la instal·lació corresponent. El Baix Penedès disposarà d'una instal·lació d'aquestes característiques, el finançament de la qual serà assumit íntegrament per la Generalitat.