26/03/2006 - 00:00
Un quadern d'una quarantena de pàgines i el CD que l'acompanya expliquen el procés i recullen tots els estudis i els documents que s'han generat en el marc del procés d'elaboració de l'Agenda 21 de Cambrils, que es va iniciar l'any 2001. Aquest material es va presentar dimecres, 22 de març, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils. A final d'any, que és quan l'ajuntament preveu que acabi el termini d'execució de la primera fase del pla d'acció de l'Agenda 21, s'obrirà un període de balanç. El quadern, -en el qual s'inclouen també les traduccions en castellà i anglès- està cridat a ser un bon instrument per a difondre els continguts de l'agenda 21 i implicar la ciutadania. Si sintetitza la diagnosi del municipi, els punts principals del pla d'acció i s'informa dels mecanismes de seguiment de tot el procés que s'han establert. Tot plegat presentat de forma clara i divulgativa, amb textos breus i una bona composició gràfica, amb imatges, taules, gràfiques, etc.
En el quadern s'hi sintetitza la diagnosi del municipi, els punts principals del pla d'acció i s'informa dels mecanismes de seguiment de tot el procés que s'han establert. Tot plegat es presenta de forma clara i divulgativa, amb textos breus i una bona composició gràfica, amb imatges, taules o gràfiques en les diferents pàgines. La versió íntegra de tots els materials és accessible a través del cd.
Salvador Matas, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils va fer servir l'acte de presentació del quadern per fer un repàs de les accions que s'han dut a terme fins ara i que estan previstes dins del Pla d'Acció de l'Agenda 21, després d'un any i mig de la seva aprovació, el novembre de 2004. De les 101 mesures, prop d'unes 40 corresponien a un horitzó a curt termini. D'aquestes, segons va avançar el regidor, 33 ja estan llestes o en període d'execució, com és el cas de la construcció d'habitatges protegits, l'impuls del teixit associatiu, el programa d'educació ambiental "Encambrila't", la millora dels canals de comunicació entre ciutadania i ajuntament, el foment de la recollida selectiva i la revalorització dels espais d'interès natural, entre altres. Matas, en declaracions recollides per Revista de Cambrils, va destacar que aquestes xifres "demostren que hi ha hagut molta voluntat política perquè l'Agenda 21 no fos simplement un paper, sinó que fos una guia que orientés l'acció de govern municipal en aquest mandat".
Ramon Folch, director general d'ERF, Gestió i Comunicació Ambiental, empresa que ha coordinat el procés i que també s'ha encarregat de l'elaboració del quadern, va presentar els detalls del llibret, acompanyat de Josep M. Palau, cap de projectes de la mateixa empresa. Ramon Folch va destacar en la xerrada que "tot i que s'ha d'anar revisant periodicament, Cambrils té una Agenda 21 completada i té un Pla General redactat tenint l'Agenda 21 a la vista, i això no ho compleixen tots els municipis".