Xarxa de Custòdia del Territori
La Xarxa d'Entitats per l'Accés a la Terra ha presentat el passat juliol al Comitè de Peticions del Parlament Europeu una petició per posar a l'agenda europea el problema de l'accés a la terra i també per reclamar una governança justa i sostenible de la terra agrícola.
Amb la petició, es vol fer una crida al Parlament Europeu per a adoptar una posició sobre la governança sostenible i equitativa de les terres agrícoles de la UE, així com fer instar la Comissió Europea per adaptar les normes i polítiques i desenvolupi unes que contribueixin a la conservació i gestió de tier
ran agrícoles com la nostra riquesa comuna. A continuació podeu trobar la petició en castellà:
Preservar y gestionar la tierra agrícola europea como nuestro bien común: Una llamada de las OSC para un gobierno justo y sostenible de las tierras agrícolas de la UE
Aquesta petició forma part del projecte “Fostering Access to land for a new generation of agroecological farmers”, un projecte Erasmus + en el que la XCT és soci Erasmus+ Access To Land. En concret aquest projecte té per objectius:
1. Fer un directori per identificar les organitzacions europees clau que treballen sobre l'accés a la terra, i crear un pol de sinergies per facilitar la coneixença i l’accés a eines i recursos.
2. Compartir la problemàtica sobre qüestions d'accés a la terra i les iniciatives existents amb un públic més ampli.
3. Desenvolupar una pàgina web com a centre de recursos sobre aquest tema.
4. Fomentar el paper de les autoritats locals per garantir l'accés a la terra i desenvolupar i compartir recursos en el paper de les autoritats locals en l’accés a la terra
5. Respondre a les necessitats dels nous pagesos per a l'accés inicial a la terra i la promoció de les granges de prova i arrancada.
6. Analitzar la viabilitat de les petites explotacions agrícoles i els seus impactes territorials.
7. Millorar la comprensió i ús de les opcions de tinença de la terra i de custòdia del territori, així com proposar-ne de noves.
8. Destacar el paper de l’agricultura sostinguda per la comunitat (CSA) per permetre l'accés a la terra, així com reforçar el vincle entre la xarxa d’iniciatives cíviques per l’accés a la terra i el moviment CSA a Europa. La xarxa "Access to Land" reuneix organitzacions base de tot Europa per compartir experiències i promoure la importància de l'accés a la terra per a la transició agroecològica i la renovació generacional. Aquesta xarxa va ser fundada el 2012 arrel del projecte Grundtvig partnership 2012-4 i comprèn al voltant de 12 orgnitzacions.