Establiments de Barcelona s'avancen al veto d'Europa als plàstics d'un sol ús

29/08/2019 - 10:30

Plats, gots, coberts i altres productes de plàstic d'un sol ús estaran prohibits a Europa a partir del 2021. A Espanya, aquest veto podria aplicar-se abans, l'1 de gener de l'any que ve i alguns establiments de Barcelona s'anticipen a la nova normativa i ja estan gairebé a punt per poder-la aplicar.

A la cafeteria The Sweetophelia ja no hi ha gairebé cap plàstic. Tant el menjar com la beguda per emportar se serveixen en envasos compostables. Tenen un got fet amb fècula de blat de moro i un altre amb canya de sucre.

Aquest és un dels establiments de Barcelona que van un pas endavant en la lluita contra els plàstics, encara que això els suposi un sobrecost important, perquè els productes compostables són més cars.

Arantxa Vinardell, propietària de l'establiment, diu que té canyetes respectuoses amb el medi ambient, però adverteix:"No les tinc a la vista i la gent, si em demana una canyeta, que haig de dir que és en molt pocs casos, acostumem a dir que no en tenim. Ens hem trobat casos aquesta temporada, això ens ha sobtat molt, de gent que porta la seva pròpia canyeta."

El preu, comparat amb un envàs normal, és molt més alt. Pot arribar a representar el doble o, en molts casos, fins i tot el triple, la qual cosa és difícil d'assumir per a un negoci que té els preus ajustats. A més, el client ha d'estar disposat a invertir una mica més a l'hora d'endur-se un producte, pel fet de ser compostable.

"A la majoria de clients els agrada molt la nostra filosofia. Però n'hi ha d'altres a qui no interessa. Un 90% no saben que els envasos compostables s'han de llençar a l'orgànic", explica l'Arantxa.

Ara bé, encara hi ha establiments on costa prescindir de les palletes, com a les orxateries i les gelateries. A la històrica Sirvent, aquesta temporada n'han estrenat de cartró, amb la vista posada al moment en què estiguin prohibides les de plàstic.

José Antonio Mullor, propietari de l'Orxateria Sirvent, explica que els clients reben positivament la mesura: "El que hem fet és avançar-nos i anar conscienciant els nostres clients que el plàstic s'acaba. La rebuda ha estat, més o menys, d'un 80% de persones que ho entenen i un 20% que no ho acaba d'entendre."

A la Sirvent, però, encara tenen ampolles, culleretes i altres elements de plàstic, com els taps dels gots. Tot i així, a partir de l'any vinent, aquests últims deixaran de ser-ho i buscaran una alternativa que convenci la clientela.

També han tornat modes antigues. L'envàs de vidre anava en desús, però ara els clients tornen a portar-ne per reomplir-lo d'orxata, perquè així els surt més barata.

Al Düal Cafè també han deixat de posar les canyetes. A més, les estovalles i els tovallons són reciclats. Però un dels canvis més importants que han adoptat ha estat instal·lar un purificador per filtrar l'aigua de l'aixeta. D'aquesta manera, han deixat de comprar ampolles de plàstic.

Molts d'aquests establiments s'han adherit a la campanya internacional "millor sense canyeta", que Camila González ha portat a Barcelona:"Entenem que reciclar és l'última opció, que hauríem de descartar. Crec que, d'ara endavant, estem en una emergència climàtica i ens hem de centrar a reduir."

L'objectiu és fer entendre als restauradors que, en la majoria de casos, les canyetes no són necessàries per beure i que qui realment les necessiti pot trobar alternatives d'altres materials més sostenibles.

Es fan servir només uns minuts, però es queden a l'ambient més de 500 anys. Per això, la millor solució passa perquè n'utilitzi només qui realment en necessita.


Categories: 

Relacionats

Notícia

El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Govern d'Espanya ha publicat al seu web un informe on destaca que està molt lluny de complir els objectius de reciclatge d’envasos que estableix la normativa estatal i europea.

Acte
26/03/2025 - 00:00
Barcelona
Notícia

L’estudi estipula que a Andorra es generen actualment 92 kg/habitant equivalent/any de residu alimentari.

Butlletí