09/01/2004 - 00:00
La Comissió Europea ha editat un Manual sobre Compra Verda a l'Administració, en el qual explica, de forma planera, com l'administració -entesa en un sentit ampli, ja que la guia també està adreçada a escoles, hospitals, a més de les administracions, pròpiament- pot influir de forma significativa en la consolidació de pràctiques ambientalment responsables. Cada any, les autoritats públiques de la Unió vehiculen la despesa d'uns 1.500 bilions d'euros en béns, serveis i treballs diversos. Si optessin per béns, serveis i treballs respectuosos amb el medi, les empreses i tecnologies ambientalment responsables farien un pas endavant, cosa que, naturalment, tindria conseqüències ben positives per a la societat.
La compra verda incrementa la demanda per als béns 'verds' i encoratja la producció sostenible. Promou, per tant, un ús eficient de l'energia i dels recursos, i estratègies de minimització de residus. Això vol dir que, a la llarga, la compra verda acaba traduint-se en una rebaixa de la despesa pública i, per tant, dels impostos que paguen els ciutadans, remarquen les autoritats europees.
El nou manual dóna exemples pràctics i assenyala els diferents passos que calen per fer aplicar els criteris de compra verda a l'acció diària de les administracions i institucions interessades.
Segons la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, 'les autoritats públiques tenen un enorme poder. Si totes les autoritats europees escollissin l'energia verda, s'estalviarien fins a 60 milions de tones de CO2 a l'any'.
El manual s'inscriu en la directiva europea sobre compra pública adoptada el 31 de març de 2004. Un estudi recent sobre les pràctiques dels aleshores 15 estats membres revelava que només el 19% de les administracions opta per un sistema d'elecció que doni prioritat als criteris ambientals (el criteri fet servir és que almenys la meitat de les compres es fessin a partir d'algun criteri ambiental).
Es va detectar, a més, que entre els principals obstacles a una major extensió d'aquesta pràctica hi havia la falta d'informació, la percepció dels preus més elevats dels productes 'verds' i una certa indefinició legal.
El manual, en bona part, pretén donar respostes a aquests obstacles. També conté una base de dades amb 100 productes i serveis, consultable aquí.
Cal dir que Barcelona té en marxa des de fa temps una Oficina Verda que promou aquest tipus de compra. El passat mes de juny, la ciutat va presentar a la Quarta Conferència Europea de Ciutats i Pobles Sostenibles, a Aalborg, la política aplicada en aquests aspectes. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va aprovar, fa uns mesos, un manifest, en el qual es posava l'accent també en el consum i el potencial de transformador del consumidor, sigui privat o institucional.
Més informació en aquest article, de Txema Castiella, Director Educació Ambiental i Participació de l'Ajuntament de Barcelona.