'Europa ha de liderar la Tercera Revolució Industrial'

L'editor de l'International Herald Tribune elogia el model Barcelona, on es combinen amb equilibri passió i visió
Redacció
15/10/2012 - 00:00
El Global Clean Energy Forum, impulsat per l'International Herald Tribune (IHT) i amb el suport del diari ARA, ha convertit per segona vegada a Barcelona en capital de l'energia neta. Els passats 3 i 4 d'octubre es va celebrar aquesta cita internacional de primer nivell a la ciutat, la qual va esdevenir durant dos dies en la capital mundial de les energies netes. El Global Clean Energy va comptar amb la participació d’experts i líders internacionals com Jeremy Rifkin, Peter Bakker, Bo Diczfalusy i José Maria Figueres; i amb l'assistència de més de 300 persones, responsables corporatius d'algunes de les empreses més importants del mon en el sector de les energies netes, consultors internacioals i representants institucionals

(F)

Segons Jeremy Rifkin, un dels experts més esperats del Global Clean Energy Forum, president de la Foundation of Economic Trends i un dels consultors polítics més reconeguts: 'L'eficiència energètica és la clau de volta per a la productivitat'. Aquesta 'eficiència' cal trobar-la en una energia reinventada a la manera 'internet, i que és la base del que ell anomena precisament La Tercera Revolució Industrial, títol del seu últim llibre. Aquesta revolució s'ha de basar en un sistema distribuït, col·laboratiu, escalat lateralment i que permeti l'intercanvi de tu a tu (p2p). Segons ell: 'L'energia del futur s'assemblarà a com és internet. Hem de saber anar més enllà de les energies de font fòssil, que només trobem en alguns llocs del món i que impliquen centralització, exèrcits i una geopolítica sofisticada. Hi ha energia disponible a les terrasses i patis de les nostres cases, oficines i fàbriques. El repte dels pròxims 40 anys ha de ser convertir els nostres edificis en microcentrals productores d'energies'.

 

Quins han estat els grans temes del Fòrum?

  • El finançament de les renovables. Calen vies innovadores, però les primes i les taxes tindran encara un paperimportant durant el procés de millora tecnològica.
  • L'austeritat dificulta ser "verd" cal encara més innovació. D'altra banda, la recessió pot ser un "gateway" per a impulsar aquesta innovació.
  • Prioritzant la sostenibilitat a nivell empresarial. Moltes grans empreses industrials i pimes han situat la sostenibilitat com a element prioritari i estan desenvolupant polítiques de reducció de consum i impuls de renovables.
  • El gas, desestabilitzarà l'impuls de les renovables? El nou impuls del gas que s'obté dels esquists (shale gas) ha generatcontrovèrsia: cal considerar-lo una font de transició o un factro d'al·lentimentde les renovables?
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí