Experts en el mediterrani presenten al Fòrum estudis sobre el fons i els ecosistemes marins

06/10/2004 - 00:00
En les sessions sobre "Geociències marines" i "Els ecosistemes marins i els recursos vius" s'han presentat diferents estudis que permeten avançar en la investigació del fons marí, en el marc del 37è Congrés de la Comissió Internacional per a l'Exploració Científica de la mar Mediterrània (CIESM), que se celebra aquesta setmana al Fòrum 2004. Antonio Cattaneo, de l'Institut de Ciències Marines de Bolonya, ha estat un dels ponents de la sessió sobre geociències marines. Cattaneo ha explicat que s'estan duent a terme activitats científiques que apliquen ciències geològiques al fons marí. En aquest sentit s'estan organitzant xarxes entre científics d'arreu dels països de la Mediterrània. A més, també s'estan duent a terme estudis d'immediata aplicació social relacionats amb l'erosió de les costes i la recuperació de les platges. L'estudi més innovador "és un mapa cartogràfic que permet, a través del sistema mutibean, molt més avançat que l'escàner, tenir una visió general del fons marí". Aquest mapa, que es fa de forma desinteressada "permetrà una interacció entre els països mediterranis" . El professor del departament de Zoologia de la Universitat de Bari, Angelo Tursi, ha estat el coordinador de la sessió "Ecosistemes marins i recursos vius". Tursi ha explicat que la seva comissió està dedicada a "l'ecologia clàssica que estudia l'equilibri entre els diferents ecosistemes marins i la seva interacció amb les activitats marines". Aquests estudis, ha explicat Tursi, "engloben totes les comunitats de la cadena tròfica, des del zooplàncton passant pels vertebrats fins a l'home que els consumeix". La importància social de l'estudi apareix en la anàlisi que es fa dels contaminants presents als nivells tròfics i que a la fi poden afectar a la salut de l'home. A més, Tursi ha dit "que es duen a terme estudis sobre el potencial energètic del fons marí com la fotosíntesi o el zooplàncton que, de fet, són la base de la cadena alimentària". Altres estudis s'han dedicat a analitzar l'impacte en l'entorn de les piscifactories i també les tècniques pesqueres i el seu impacte en l'entorn marí. Font: F2004.

Relacionats

Butlletí