Fartets criats al Zoo s’alliberen en una bassa del delta del Llobregat

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat

03/07/2020 - 09:39

L’objectiu del pla de reintroducció és crear nuclis poblacionals de Fartets per assegurar la viabilitat de l’espècie a llarg termini.

L’any 2008, el Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del  delta del Llobregat va iniciar el projecte de recuperació del Fartet al delta del Llobregat, basat en la cria en captivitat de l’espècie en unes instal·lacions situades a la pineda del Remolar i l’alliberament progressiu en els anys següents en diverses basses i llacunes litorals.

L’any 2018, la Fundació Barcelona ZOO entra a col·laborar en aquest projecte en el marc del conveni existent entre ambdues institucions per a la conservació de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i el Fartet (Aphanius iberus). Avui, 29 de juny, s’ha fet l’alliberament en una bassa del litoral del delta del Llobregat de 267 Fartets nascuts a les instal·lacions del ZOO de Barcelona.

El Fartet és una espècie de peix en perill d’extinció a nivell català i europeu  i que al delta del Llobregat només té una petita població estable en una bassa del litoral del municipi del Prat, per la qual cosa està en una situació crítica. La població reproductora de fartet del ZOO prové d’exemplars capturats en aquesta bassa.

L’objectiu del pla de recuperació del Fartet al delta del Llobregat se centra en la creació de nous nuclis poblacionals a diversos aiguamolls que assegurin la viabilitat de l’espècie a llarg termini. El conveni entre el Consorci i el ZOO té com a objectius la cria en captivitat de l’espècie, l’execució d’actuacions de millora d’hàbitats per al fartet, l’estudi dels requeriments ecològics de l’espècie i el seguiment de la seva evolució en el temps.

La primera actuació de restauració d’hàbitats es va realitzar el febrer de 2019  amb l’excavació  d’una bassa de 200 m2  a la pineda de can Camins, al municipi del Prat, en el mateix espai on hi ha l’única població establerta de l’espècie. L’alliberament s’ha dut a terme aquest dilluns en aquesta nova bassa amb l’objectiu de crear una nova població viable de Fartet.

A l’acte, hi han assistit tècnics del Zoo i del Consorci i la Tinenta d’alcalde d’Acció ambiental i Energia de l’Ajuntament del Prat, Anna Martín, que ha expressat el suport de l’Ajuntament del Prat per a la millora de la gestió de les pinedes litorals i les espècies pròpies tant de flora com de fauna d’aquests hàbitats i en projectes de col·laboració com el que representa la conservació del Fartet.

Aquesta tardor es durà a terme un estudi de diagnosi acurada de la situació de l’espècie, l’avaluació dels seus hàbitats  i la proposta d’actuacions per a la recuperació del Fartet al delta del Llobregat.

Programa Pedagògic “Salvem el Fartet”

El Zoo també col·labora amb el programa pedagògic “Salvem el Fartet” que formava part del mateix projecte, i que consisteix en la cria en captivitat en petits aquaris instal·lats a les aules de diversos centres educatius, amb l’objectiu, entre d’altres, de donar a conèixer aquesta espècie emblemàtica del delta entre la població escolar i alhora ajudar a prendre consciència de les problemàtiques ambientals que poden afectar-la.

L’any passat, el projecte va ser premiat per l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris amb el premi Conservació 2019, en reconeixement a la tasca feta en l’abordatge de la protecció d’aquesta espècie amenaçada, la millora del seu hàbitat, la cria en captivitat, la recerca per la conservació i l’educació ambiental.


 

Relacionats

Notícia

Cada any el departament d’Acció ambiental de l’Ajuntament participa en el projecte Orenetes que organitza l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum).

Notícia


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, que a partir d’ara passa a denominar-se Aiguamolls del Delta del Llobregat.

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Butlletí