Festes més sostenibles amb gots retornables

Font: Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Vic

12/10/2018 - 09:15

Iniciativa per reduir la generació de residus en les festes i esdeveniments a Barcelona i Vic.​

Barcelona treballa des de fa temps en la millora de la sostenibilitat de les seves festes majors en àmbits com la recollida de residus, el soroll o l'accessibilitat. Des de fa uns anys s'ha implantat el got retornable en algunes zones de les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè.

L’experiència s’emmarca en l’Estratègia Residu Zero municipal i en la Instrucció tècnica per a la introducció de criteris de sostenibilitat en esdeveniments i respon a una millora en les actuacions per generar menys residus. L’aplicació d’aquest sistema té l’objectiu de reduir l’impacte ecològic negatiu i les deixalles en carrers i places. L’objectiu del projecte és eradicar el got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització.

El got reutilitzable, amb disseny propi de les festes, es distribueix mitjançant el dipòsit d’un euroen concepte de lloguer. Aquest sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n’evita el seu abandonament.

S'estima que, durant tres festes majors del 2017 (Gràcia, Sants i la Mercè -Av. Reina Maria Cristina-), s'haurien estalviat uns 210.300 gots d'un sol ús que equivalen a uns 210 kg de residus d'envasos:

Per un 30è Mercat de Música Viva de Vic més sostenible

Del 12 fins al 16 de setembre Vic es va convertir, altre cop, en capital de la música amb l'organització del 30è Mercat de Música Viva de Vic. La ciutat acull agents de tots els àmbits de la música, vinguts d'arreu del món per conèixer noves propostes, assistir a fòrums, intercanviar coneixement i comprar i vendre música. Enguany, la programació del MMVV va comptar amb més d'una setantena de grups d'arreu del món. Com en les passades edicions, el MMVV va comptar també amb el got reutilitzable a les barres dels diversos espais musicals de la ciutat. En concret, es va abastir el festival amb un total de 34.500 gots reutilitzables, dels quals prop del 10% van ser de fabricació nova amb el nou disseny de 2018.

Els resultats de 2017 van ser molt positius: es va estalviar més de 300Kg de residu plàstic d'un sol ús (segons estimacions d'Ecofestes) i es va assolir una taxa de recuperació del 52,85% dels gots reutilitzables. Uns gots que han estat reutilitzats en l'edició d'enguany juntament amb el nou disseny del 30è Mercat. L'objectiu d'aquesta nova edició serà com a mínim igualar els bons resultats de l'any passat i intentar superar la taxa de recuperació. D'aquesta manera es podrà continuar aplicant un sistema d'economia circular amb l'afavoriment de la reutilització i la reducció de residus i recursos energètics.


 

Categories: 

Relacionats

Butlletí