Font: Ajuntament de Barcelona
Foodback, amb 900 metres quadrats de superfície, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys. Al centre s’hi trien fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest triatge, els productes aprofitables per al consum humà es distribueixen a entitats socials de tot Catalunya.
El nou equipament, que va entrar en funcionament l’1 de febrer, és un projecte pioner, innovador i ambiciós de bioeconomia circular, de gran impacte ambiental i social, i té els objectius següents:
- Reduir els residus orgànics vegetals.
- Implicar les empreses de Mercabarna en la lluita conjunta contra el malbaratament alimentari.
- Garantir la traçabilitat de la gestió dels productes excedentaris i la seguretat alimentària.
- Professionalitzar el triatge, a partir dels criteris fixats per la Càtedra UPC-Mercabarna, i afavorir la inserció laboral.
- Garantir la distribució d’aliments recuperats per a persones en situació de vulnerabilitat a través d’entitats socials.
- Contribuir als objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
S'inaugura un centre d'aprofitament alimentari a @Mercabarna_mb.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 31, 2022
Amb més de 900 m2 de superfície, #Foodback serà una espai pioner, innovador i de gran impacte ambiental i social que preveu multiplicar per 2,5 les tones de productes recuperats, fins a les 3.000 o 3.500. pic.twitter.com/d0ehSqmmKE
Aliances i suports de múltiples entitats i institucions
Foodback és el resultat de la suma d’esforços publicoprivats a partir de l’aliança amb Formació i Treball, que durà a terme la tasca de facilitar la inserció de persones en situació de vulnerabilitat per fer el triatge, i el Banc dels Aliments, que coordinarà la distribució alimentària, a més de Càritas, la Creu Roja i el programa municipal Alimenta.
També té el suport de la Fundació “la Caixa”, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i Assocome, l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna.
Una estratègia per garantir l’alimentació sostenible
Aquesta iniciativa és només una de les accions que es deriven d’un estudi que Mercabarna va encarregar el 2015 a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’empresa Spora Synergies i la Plataforma Aprofitem els Aliments. Una de les iniciatives que s’han dut a terme ha estat la ubicació del Banc dels Aliments en un nou espai, que ha permès duplicar-ne la superfície. Si voleu descobrir altres accions, consulteu aquest informe.
La lluita contra el malbaratament també forma part de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, un document aprovat aquest gener i que serà el full de ruta municipal durant els vuit anys vinents en matèria de polítiques alimentàries. És una eina per fer front a l’emergència climàtica i per donar continuïtat a les activitats i projectes que es van desenvolupar l’any passat amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible. Podeu consultar altres iniciatives municipals sobre aquest àmbit aquí.