21/01/2004 - 00:00
Més informació, a Xarxanet
[FSM 2004] El Fòrum Social Mundial, que aquest any té lloc a Bombai, tanca les portes avui dimecres, 21 de gener. Han estat cinc dies tan caòtics com intensos, durant els quals s'ha parlat d'una munió de temes, però ha destacat la creixent militarització dels conflictes, la seguretat alimentària o l'accés a l'aigua. Com sempre passa en aquesta mena de macroesdeveniments, les conclusions són difícils d'extreure. Tot i amb això, el FSM ha aconseguit situar en l'agenda informativa l'altra cara de la moneda d'una discutida i discutible globalització. Cosa ben oportuna, tenint en compte que el mateix dia que acaba el Fòrum de Bombai, comença el Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa.
Els premis Nobel Shirin Ebadi i Joseph Stiglitz, la Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Mary Robinson, el mític algerià Ahmed Ben Bella, l'escriptora índia Arundhati Roy, l'autora egípcia Nawal al-Saddawi, els promotors de la iniciativa de Ginebra, els ex-ministres israelià i palestí Yosi Beilin i Yasser Abed Rabbo i el líder antiglobalitzador José Bové són alguns dels noms més coneguts d'entre les prop de 100.000 persones que han participat en el Fòrum Social Mundial 2004 que, aquest any, ha traslladat l'activitat de Portoalegre, on es feia fins ara, a Bombai, o Mumbai segons la nova denominació, la ciutat de la Índia que millor resumeix la desigualtat mundial.
Els participants en aquest gran esdeveniment, la gran cita del pensament alter-globalitzador, han conviscut entre els gratacels de la cada vegada més dinàmica economia índia i la misèria ben present en alguns dels seus carrers. S'hi han tractat temes com el comerç mundial, el sistema de govern internacional, la militarització, la seguretat alimentària, l'accés a l'aigua o el racisme i, ben oportunament, el castisme (la discriminació per raó de casta, tan present en aquest subcontinent).
El Fòrum Social Mundial i el seu arxiconegut lema de 'Un altre món és possible' s'ha fet a les esplanades de NESCO, a Goregaon. Han estat un mínim de 1.200 seminaris així com més de vint grans conferències i debats als quals han assistit prop de 100.000 persones.
Voler fer un calendari exhaustiu dels esdeveniments del Fòrum és, segurament, pecar d'ingenuïtat. El Fòrum no és exactament una conferència internacional amb grans protocols de solemnitat i si, en canvi, una gran trobada -un open meeting place, en diuen- on les activitats i les xerrades se succeeixen, sovint s'improvisen, i el llistat d'activitats previstes al començar el dia acaba sent merament orientatiu.
De totes maneres, dissabte, 17 de gener, va ser particularment interessant per a les persones interessades en les qüestions sostenibilistes.
Aquell dia, al Hall número 1 va tenir lloc, a les 9 del matí, una conferència sobre Sobirania Alimentària i Recursos Naturals, presidida per Devinde Sharma, i amb la participació de José Bové. Al mateix moment, al Hall número 4, començava una altra conferència amb el títol 'Globalització, Governança Global i la Nació Estat', amb la participació del català Federico Mayor Zaragoza i de Mary Robinson. Es va parlar de l'experiència d'Ubuntu, nascuda en bona part a Catalunya, i de la qual és una de les cares més visibles. Un moviment, aquest, que busca la reforma de les institucions internacionals. El mateix dissabte, però a la tarda, el Hall número 5, es va feer una conferència sobre l'Organització Mundial del Comerç. Vandana Shiva va participar en aquesta activitat.
També dissabte, al Hall número 3, es farà el Fòrum del Poble sobre l'Aigua, organitzat per un seguit d'organitzacions no governamentals d'arreu del planeta, queintentaran fer un retrat mundial sobre la situació d'aquest be tan necessari com preuat. Més informació sobre aquest fòrum, aquí. També destaquen els seminaris organitzats per entitats com Center for Human Rihts and Environment i Center for International Environmental Law.
Per últim, una de les activitats més destacades és l'anomenada 'Mcplanet', convocada el 19 de gener (més informació, en aquesta plana) per Friends of the Earth International, Heinrich-Böll-Foundation, Greenpeace International, Attac-Germany i el Wuppertal Institute for Climate, Environment, Energy.