17/09/2004 - 00:00
Consulta aquí les notícies publicades a Sostenible sobre el Fòrum 2004.
Ciutats i Governs Locals Units es va fundar al maig de 2004, al Fòrum d'Autoritats Locals del Fòrum Social de Portoalegre, que va tenir lloc, com a acte previ del Fòrum 2004, al Centre de Convencions Internacional, de Barcelona. Prop de quatre mesos després, aquesta associació, que vol actuar com a portaveu unit i defensor mundial de l'autogovern local democràtic, ha inaugurat la seu a Barcelona, concretament al carrer Avinyó, número 15.
Es tracta de l'associació de govern local més àmplia del món ja que, de fet, representa a més de la meitat de la població mundial, i les ciutats i els seus membres associats es troben en no menys de 120 estats membres de l'ONU, de set regions: Àfrica, Àsia-Pacífic, Europa, Euràsia, Pròxim Orient i Àsia Occidental, Iberoamèrica i Amèrica del Nord. Entre els membres directes de Ciutats i Governs Locals Units hi ha més d'un miler de municipis i 60 associacions nacionals que representen a les urbs i governs locals dels seus països.
En la clausura del Fòrum Urbà Mundial, Ciutats i Governs Locals Units ha signat un conveni de col·laboració amb UN-Habitat. L'objectiu de l'associació és col·laborar amb l'ONU per elaborar una Carta de governabilitat local i que aquesta tingui la definició de mandat internacional.
Segons ha explicat Joan Clos, l'organització vol que el Banc Mundial, que ara només un 6 per cent dels seus crèdits a administracions locals, dupliqui aquesta xifra en tres anys.
La inauguració de la seu la va presidir l'alcalde de Barcelona, junt amb la secretària de Ciutats i Governs Locals Units, Elisabeth Gateau. Clos va aprofitar l'acte per anunciar que Barcelona vol acollir una oficina permanent del Banc Mundial, destinada a la millora del finançament que reben les ciutats. Segons l'alcalde, les converses estan molt avançades amb aquest organisme.
La informació al minut sobre els diàlegs, aquí
La informació al minut sobre els diàlegs, aquí