12/01/2006 - 00:00
'Els alcaldes han de ser els líders de la lluita contra el canvi climàtic en les seves comunitats. Ningú pot fer això per ells'. Amb aquesta frase, Arturo Gonzalo Aizpiri, secretari general per a la Prevenció de la Contaminació i del Canvi Climàtic del Ministeri de Medi ambient subratllava el paper dels municipis en la lluita contra el sobreescalfament del planeta. Gonzalo Aizpiri ha introduït va obrir la sessió 'Polítiques municipals en la lluita contra el canvi climàtic', el passat divendres 1 de desembre al Congreso Nacional de Medio Ambiente, amb una intervenció que va subratllar que 'el gran repte està avui en els anomenats sectors difusos, i que tenen a veure amb les emissions del transport, els residus o els habitatges... aspectes tots ells en els quals els municipis tenen molt a veure'.
El secretari general va remarcar que 'els municipis no estaran sols en aquest procés'. El govern de l'estat, va dir, donarà tot el suport per a ajudar als governs locals. 'Això serà a través de l'impuls d'iniciatives com el codi tècnic d'edificació o el pla de renovables, i també a través d'un suport polític i financer'.
Gonzalo Aizpiri es va referir al segon Plan Nacional de Assignación de Emisiones, aprovat el divendres 24 de novembre. Aquest pla regula les emissions que les indústries tenen permís per a produir sense haver de compensar, i establix els mecanismes per a realitzar aquestes compensacions. La indústria, va informar Gonzalo Aizpiri, és responsable del 45% de les emissions de l'estat espanyol. 'On està la resta?', es va preguntar. En els sectors difusos, que es caracteritzen per la seva dispersió territorial i de responsabilitats. 'Aquí està la clau', va revelar el secretari general. 'La indústria ja està aplicant mesures, ja està fent els deures'. Les projeccions, va advertir, indiquen que el transport serà en 2012 la tercera part de les emissions de l'estat.
El secretari general de la FEMP va citar en la seva intervenció les diferents iniciatives que el poder local, organitzat des de fa dos anys en la Xarxa de Ciutats pel clima, està impulsant per a lluitar contra el canvi climàtic, com ara les ordenances solars, mesures d'estalvi en l'enllumenat, accions d'aprofitaments de residus, etc.
Gabriel Álvarez Fernandez va criticar amb duresa 'les polítiques desarrollistas, que són pa per a avui i fam per a matí'.
En la sessió, han intervingut també els representants municipals dels municipis premiats per les bones pràctiques pel clima (Barcelona, Sevilla, Vitòria-Gasteiz i Sagunt), guardó instituït per la Xarxa de Ciutats pel clima.
Víctor Viñuales, de la Fundació Ecologia i Desenvolupament, va moderar la primera part de la jornada. 'Fa falta una revolució industrial, cultural, econòmica, tecnològica... i això en 10 anys. El canvi climàtic és el gran tema, però no el gran tema ambiental, sinó el gran tema del món...', va assenyalar.
Adjunt | Mida |
---|---|
+ info | 32.12 KB |
Foto: O.L. | 26.93 KB |