Impuls a la protecció legal de la somereta del Montsant, l'insecte que es va considerar extingit durant un segle

Diputació de Tarragona

25/10/2016 - 17:20

La Diputació de Tarragona finança un estudi del Parc Natural de la Serra de Montsant previ a la preservació específica d'aquesta espècie amenaçada, descoberta per l'entomòleg Longí Navàs el 1897

La Diputació de Tarragona finança un estudi científic per avaluar l'estat de conservació de la somereta del Montsant, l'insecte que es va localitzar de nou l'any 2011 en aquesta zona del Priorat després de més d'un segle sense tenir-ne notícia. La somereta (Lluciapomaresius panteli) no té actualment cap protecció legal específica, malgrat la seva singularitat i el fet que es tracti d'una espècie exclusiva d'aquest territori.

L'estudi, que realitzarà el Parc Natural de la Serra de Montsant, gestionat per la Generalitat, esdevé el pas previ per a la protecció legal d'aquest insecte. En concret, se'n determinarà l'àrea de distribució, la dimensió de la població i els hàbits ecològics de la somereta, amb l’objectiu de determinar les vulnerabilitats i amenaces que pateix. Els resultats en determinaran els propers passos amb vista a la protecció legal de l'espècie. La Diputació hi destinarà 17.000 €, la pràctica totalitat del pressupost de la investigació. Aquesta aportació s'ha oficialitzat a través d'un conveni que han signat el president de la institució, Josep Poblet, i el subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat, Jaume Vicens Perpinyà.

La somereta del Montsant va ser descoberta el 1897 per l'entomòleg de Cabacés Longí Navàs, però no es tenir cap més notícia de l'insecte fins l’any 2000, quan l’entomòleg Joan Barat la va localitzar al Priorat. Els treballs de redacció del Pla Especial de la Serra de Montsant van posar de relleu la importància de la somereta com a endemisme exclusiu del massís, i l’any 2011 el parc natural va organitzar-ne la cerca, amb èxit.


Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Notícia

El projecte engloba la creació d’un espai artificial i que serà naturalitzat d’aigua, compost per un curs d’aigua de flux lent i tres basses, dissenyat per afavorir la biodiversitat i configurar un conjunt que faciliti l’apropament de la ciutadania a la natura, gràcies a la instal·lació d’un mirador elevat i de diversos punts d’aguait.

Butlletí