Incrementa la participació al #BarcelonaEspigola 2023

16/06/2023 - 14:23

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160 g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

La iniciativa, que dona una segona vida a les taronges amargues dels arbres de la ciutat, s’ha dut a terme als carrers de 5 districtes de Barcelona: Les Corts, Ciutat Vella, Sant Andreu, Gràcia i Sant Martí. Les espigolades han recuperat un total de 2.671 kg d’aquesta fruita, que s’han transformat en més d’11.000 pots de melmelada La Marga que s’han repartit a diferents entitats dels districtes participants. 
 

La participació en els districtes

Amb unes 40 persones voluntàries, al districte de les Corts es van aprofitar 99 kg de taronges amargues dels 15 tarongers del claustre del Monestir de Pedralbes, que es van transformar en 1.200 unitats de melmelada. Els pots de La Marga es van repartir entre les entitats socials i veïnals del districte que hi van participar: l’IPT Jeroni Moragas SCCL, el Col·legi Paideia i l’Associació Esclat. També es van realitzar tallers de sensibilització amb el Centre Ocupacional Ariadna i el C.O.L de les Corts i es van intercanviar melmelades de La Marga amb l’escola Moragues, que n’havia fet de poma.

A Ciutat Vella van participar-hi un total de 8 entitats i també grups de veïns i veïnes. Les 52 persones voluntàries van rescatar 527 kg de taronja amarga de 34 tarongers del Pati de la Casa de la Misericòrdia i als Jardins de Rubió i Lluch. En total s’han repartit 3.000 unitats de melmelada entre entitats i participants: l’Institut-escola Elisabets, Diàlegs de Dona, Sardineta, Kalipi, Kudyapi, Àgape, Club IPI, Jardí Botànic, i a la Fundació Roure i F. Gabella.  L’Institut Escola Elisabets i Diàlegs de dona, amb veïns i veïnes del districte, van fer els tallers de sensibilització sobre l’aprofitament alimentari.

Al districte de Gràcia van recuperar-se 519 kg de taronja de 100 tarongers gràcies a les 53 persones voluntàries de les entitats i el veïnat de la zona, com Lluïsos Gràcia, AFA La Salle Gràcia, la Fundació Banc de Recursos, el Centre Ocupacional Pares de Sant Guillem i Arpadis. Els 3.000 pots de melmelada s’han portat al Rebost Solidari de Gràcia, on es donaran a les entitats, famílies usuàries i voluntariat. Als tallers del districte hi van participar 48 persones de 4 entitats: els Casals de gent gran de Montmany i Penitents, el mercat de Lesseps i el Centre Ocupacional Pares de Sant Guillem.

Les espigolades del districte de Sant Andreu van reunir un total de 152 participants, entre el veïnat i voluntariat de 4 entitats del districte, que van donar una segona oportunitat a 1.116 kg de taronja amarga de 150 tarongers. Des de l’escola FEDAC es va decidir i es van distribuir els 3.000 pots de La Marga: Centre obert Trini Jove, Distribució Solidària d’Aliments Sant Andreu, menjador social de Navas i voluntariat participant a l’espigolada de l’escola FEDAC Sant Andreu, l’institut Martí Pous, la Cooperativa Borronets i el Casal de barri de Torre de la Sagrera.
 

 

Els tallers, realitzats a l’escola FEDAC, van rebre a 93 alumnes.

A Sant Martí, un total de 36 persones voluntàries van recuperar 409 kg de taronja amarga de 26 tarongers de la plaça d’Ignasi Juliol i del pati de l’Església de Sant Martí de Provençals. També hi van participar 4 entitats socials del districte: al Barri ens cuidem – Fundació Ires, els Salesians de Sarrià, els Amics plaça Infància i les Entitats VERN. Es van repartir 1.200 unitats de melmelada al Casal de Barri la Verneda, l’Església de Sant Martí, el Menjador Social El Gregal, Al Barri ens Cuidem – Fundació Ires,  i entre el veïnat participant. Als tallers de sensibilització, que es van dur a terme al Casal de Barri de la Verneda, hi van participar 16 persones.



El projecte de la Marga

La idea principal d’aquest projecte, nascut el gener de 2021 a Sant Andreu amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors i el departament de Mans al Verd de Parcs i Jardins, és promoure l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació, generar iniciatives d’economia circular i verda per avançar cap a una ciutat més saludable i posar l’alimentació sostenible al centre. Fins al moment s’ha estès als districtes de Gràcia, Les Corts, Ciutat Vella i Sant Martí.

L’objectiu és donar una segona oportunitat a les taronges amargues de la ciutat i convertir-les en melmelada. A Barcelona hi ha més de 3.300 tarongers, un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers amargs és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat. L’Agència de Salut Pública de Barcelona s’encarrega de supervisar les taronges i els processos d’elaboració de la melmelada, per tal d’assegurar-ne la qualitat del producte final. Els pots, que reben el nom de La Marga, es distribueixen a diferents entitats socials dels districtes que atenen a persones en situacions de pobresa alimentària o amb risc de salut. La iniciativa està impulsada des del departament de Mans del Verd de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, emmarcat en l’eix 3 del Pla Natura: amb i per la ciutadania i en l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030.
 


 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus inclou enguany prop d'un miler d'activitats a tot Catalunya. El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte, 16 de novembre, al Mercat de Sant Antoni de Barcelona, el primer “Enrenou d’Aliments” un concurs on alumnes de quatre escoles d’hostaleria i restauració han competit per fer la millor recepta utilitzant aliments espigolats i amb el mínim residu possible.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí