Indígenes denuncien el govern australià davant l'ONU per inacció contra el canvi climàtic

Font: CCMA

15/05/2019 - 12:20

Aquest 13 de maig s'ha presentat la primera denúncia d'uns ciutadans davant l'ONU feta pels indígenes de les illes de l'estret de Torres, entre Austràlia i Nova Guinea, contra l'estat australià per la inacció del govern contra el canvi climàtic perquè viola els seus drets humans bàsics. L'illa només està uns quants metres per sobre del nivell del mar.

Les conseqüències del canvi climàtic són visibles en molts indrets del planeta. Més enllà de la fosa dels gels, una de les regions del planeta més vulnerables són les terres baixes del golf de Bengala i les illes del Pacífic, sobretot els atols habitats.

Kabau Tamu, un dels denunciants, mostra els efectes del canvi climàtic amb què conviuen cada dia a les seves illes.

"La pujada del nivell del mar, les creixents marees, l'erosió de la costa i la inundació de les nostres comunitats. Veiem els efectes a la nostra terra i en el benestar social i emocional de les comunitats que practiquen les seves cultures i tradicions."

Els demandants consideren que el govern d'Austràlia no té polítiques que ajudin a reduir les emissions contaminants, continua donant suport a les indústries que exploten els combustibles fòssils i deixa aquestes comunitats indígenes a la mercè dels impactes del temps més severs. Consideren que els plans aplicats són del tot insuficients per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i que el fracàs a finançar les defenses costaneres és una violació dels seus drets humans.

Dissabte vinent, 18 de maig, hi ha eleccions a Austràlia i el canvi climàtic és un dels aspectes clau de la campanya electoral. El govern s'ha compromès a reduir les emissions com a mínim un 26% el 2030 respecte a les emissions del 2005, objectiu que l'independent Consell del Clima descarta que es compleixi.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Acte
23/03/2025 - 00:00

Butlletí