Ja es pot seguir la migració de les cigonyes negres a través del 'Flying over Natura 2000'

17/09/2005 - 00:00
El projecte 'Flying over Natura 2000' permet conèixer la xarxa d'àrees protegides per la UE amb només seguir la ruta de les cigonyes negres en la seva migració anual des d'Europa fins a les seves terres d'hivernació a Àfrica i Àsia.
Per a això s'ha fixat en les aus una minúscula motxilla amb un radiotransmissor que permetrà seguir-les en el seu trajecte a través de satèl·lit. Aquesta iniciativa de la Comissió Europea i del Fons Mundial de la Naturalesa durarà setembre i octubre, i serà seguida a l'Estat Espanyol a través de l'ens públic TVE que retransmetrà diàriament les imatges de la travessia en el seu programa 'L'Aventura del Saber'.
Les dues cigonyes de la península ibèrica que han estat escollides per al projecte són Esperanza, una femella procedent d'Àvila, i un mascle procedent de Salamanca de nom Espartero, que volen al costat d'altres tretze aus europees procedents de França, Bèlgica, Estònia, Letònia, República Txeca, Hongria i Luxemburg. Totes elles envien cada dia uns senyals que són transmeses mitjançant un xip a dotze canals de televisió europeus, amb un minut de durada.
Aquestes imatges via satèl·lit mostren les característiques, la biodiversitat i les activitats humanes dels llocs sobrevolats per les aus i sobretot els emplaçaments de la Xarxa Natura 2000. Els principals itineraris que les cigonyes negres solen seguir en la travessia, que cada any per aquestes dates realitzen amb destinació a Àfrica o Àsia des d'on tornen a emprendre de nou el vol cap a Europa en el mes de març, sobrevolen l'Estret de Gibraltar o bé travessen el Bòsfor. El seu seguiment a través de la televisió permetrà als europeus visitar llocs tan poc comuns com el delta del Danubi o les torberes de Letònia, i veure espècies simbòliques de la biodiversitat com el linx ibèric, el voltor comú o el musclo d'aigua dolça.
La coordinació de WWF-Bélgica ha triat per l'execució del projecte a la península a Luis Santiago Cano Alonso i Alejandro Torés Sánchez, per la seva llarga experiència en l'estudi i el seguiment de la cigonya negra.
Podeu seguir el viatge de Esperanza i Espartero aquí.

Relacionats

Butlletí