La Cimera de Bilbao reforça el paper de les autoritats locals i regionals contra la fractura digital

14/11/2005 - 00:00
La II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació que s'ha celebrat aquest cap de setmana, ha finalitzat amb l'aprovació de la 'Declaració de Bilbao', un document polític en el qual els participants estableixen un decàleg de principis i valors, detallen els seus compromisos i sol·liciten als estats, les empreses privades i les institucions financeres la seva col·laboració per a evitar la 'fractura digital'. Marcel Boisard, sots-secretari general de les Nacions Unides i director de l' Institut per a la formació i la investigació (UNITAR), ha assenyalat que la reunió celebrada en la capital biscaïna ha suposat 'una nova oportunitat de les autoritats locals per a fer-se escoltar a escala global, i això significa alguna cosa completament nou en les relacions internacionals'.
La 'Declaració de Bilbao' nascuda d'aquesta cimera, entre altres aspectes, proclama la llibertat de comunicar i l'accés universal a la informació i al coneixement com drets fonamentals. El document també proclama que el desenvolupament de la Societat de la Informació ha de beneficiar tota la població sense exclusions i evitar la 'fractura digital', promoure la descentralització democràtica, respectar la diversitat cultural, promoure el diàleg entre civilitzacions i contribuir al pluralisme informatiu.
Els representants dels poders locals i regionals presents a Bilbao es comprometen així mateix a utilitzar les tecnologies de la informació com instrument del desenvolupament sostenible; a implementar 'agendes digitals locals' que promoguin el desenvolupament de la Societat de la Informació en l'entorn més pròxim a la ciutadania; a promoure l'ús del programari lliure; a propiciar programes de cooperació entre ciutats i regions per a salvar la 'fractura digital i engegar un Fons de Solidaritat Digital, entre altres mesures.
Reconèixer el paper de l'administració local Finalment, els signants sol·liciten als estats i a la comunitat internacional que reconegui el paper dels governs locals en el desenvolupament de la Societat de la Informació, i que els donin suport per a obtenir millor accés en àrees com escoles o institucions sanitàries. Al sector privat se li requereix perquè cooperi amb els poders locals i realitzi inversions per a un accés universal a Internet, incloent les àrees considerades 'no rendibles', i a les institucions financeres se'ls demana que assegurin amb fons l'extensió a tota la ciutadania de les Noves Tecnologies.
La trobada de Bilbao, suposa la culminació d'un procés de tres anys, en el qual han participat més de 4.000 autoritats locals -entre d'altres l'ajuntament de Barcelona-, entre les que destaca una nodrida representació de països africans, especialment de Nigèria i Senegal. Aquestes entitats volen tenir veu en la cimera mundial de caps d'estat sobre la Societat de la Informació de Tunis que es celebra aquesta setmana. Per això Juan José Ibarretxe, hi acudirà com portaveu de les autoritats locals i regionals de tot el món per a lliurar la 'Declaració de Bilbao' al secretari general de l'ONU, Kofi Annan.

Relacionats

Butlletí