La Conferència de Kolding de poder local reclama més diners als estats

13/11/2002 - 00:00
.
De la Conferència de Kolding, que es va celebrar en aquesta ciutat danesa entre el 3 i el 6 de novembre, no en va sortir cap declaració política de pes, cap pla d'acció concret. En aquest sentit, la conferència es va desenvolupar en una discreció potser decepcionant. A Kolding es va fer feina, però va ser, més aviat, una feina de passadissos que, segurament, va passar massa desercebuda.

El cas és que a la ciutat danesa hi va tenir lloc la primera reunió del nou comité de direcció de la Campanya de Ciutats Sostenibles, que recentment ha canviat el seu sistema de funcionament -ara hi ha una plataforma oberta, un comité directiu i un comité polític-. En aquesta reunió, doncs, es van concretar les noves estratègies de la Campanya, que el pròxim 2004 complirà 10 anys i que de moment ja té 1650 municipis al darrera, 200 dels quals formen part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. I precisament, amb la vista posada en aquest aniversari, s'està treballant en una mena de refundació del moviment, en el qual participa activament l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, per fer aquesta iniciativa més oberta i visible als ciutadans.

La Comissió Europea podria tenir un major pes a partir d'ara en l'organització de les diverses activitats relacionades amb l'extensió de la carta d'Aalborg. L'ICLEI, principal organitzador de la trobada de Kolding, juntament amb el govern danès, que ostenta la presidència europea de la UE, va tenir un paper central en l'impuls de la primera fase de la Campanya. Ara, després d'un canvi en la direcció europea, està redefinint el seu paper, a la vegada que guanyen igualment presència d'altres associacions que treballen en l'àmbit del medi i el poder local.

Entre les noves prioritats de la Campanya, destaca l'esforç que ja s'ha començat a fer per millorar la informació i la comunicació entre els adherits, un nou impuls al Premi a la ciutat més sostenible, una major presència en congressos i l'organització de diferents sessions de treball, algunes de les quals, de fet, ja s'han començat a fer. L'objectiu de fons d'aquesta feina és anar creant un corpus de recomanacions i aportacions que s'espera que puguin ser inclosos en els plans d'acció ambientals de la Comissió Europea.

El lema de la conferència de Kolding era Johannesburg + Europa i, de fet, en les primeres sessions de la trobada els assistents es van centrar en l'anàlisi del que es va aprovar a Johannesburg, tant en el marc de la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible com del que es va dir en la Sessió del govern local. En la ciutat sudafricana es va reivindicar el paper dels municipis en l'extensió de la sostenibilitat, un paper que massa sovint s'ha exercit de forma solitària i incompresa. Calen recursos i una implicació més directa dels estats això és el que es desprén de la resta de reunions de la Conferència de Kolding en la qual, a més dels aspectes que es tracten de forma més habituals en aquesta mena de trobades (residus, canvi climàtic, gestió de l'aigua-), es va posar un especial èmfasi en qüestions de governança, de relació amb els estats i del finançament d'activitats.

Antoni Montseny, coordinador de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació, fa un balanç positiu de la trobada de Kolding, tot i que reconeix que algunes de les coses més interessants de la conferència van tenir lloc a porta tancada.

Més sobre la Conferència de Kolding.

Relacionats

Butlletí