03/04/2005 - 00:00
El president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, i el president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, 'la Caixa', Ricard Fornesa, han signat aquesta setmana un conveni de col·laboració per desenvolupar un Pla de gestió integral per a la conservació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació, integrada per 12 espais protegits.
El conveni, al que l'Obra Social de 'la Caixa' destinarà un total de 15.000.000', es desenvoluparà en cinc anys i donarà prioritat a la prevenció d'incendis i la millora dels hàbitats forestals, impulsant l'ocupació de col·lectius de persones en risc d'exclusió social.
L'acord afecta a 12 parcs naturals gestionats per la Diputació de Barcelona: Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montnegre i el Corredor, Garraf, Castell de Montesquiu, Olèrdola, Foix, Serralada de Marina, Serralada Litoral, Guilleries-Savassona, Collserola i parc agrari del Baix Llobregat. La Xarxa de Parc Naturals de la Diputació de Barcelona té una superfície total de 100.625 hectàrees.
Els objectius principals del Pla són millorar l'entorn natural i promocionar la integració de les persones en situació de risc d'exclusió social. Així, en les activitats de conservació i millora dels espais naturals es donarà prioritat a l'ocupació de col'lectius de persones socialment desaventatjades, preferentment col·lectius d'exreclosos i exdrogoaddictes. Les entitats, empreses d'inserció i altres empreses de treball social que podran assumir aquestes tasques es concretaran de mutu acord.
L'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació, amb la col·laboració de l'Obra Social de 'la Caixa', serà l'encarregada de desenvolupar el Pla: elaborar i desenvolupar propostes de planificació i gestió; actuar estructuralment sobre els sistemes naturals en els vessants de conservació, ús públic i aspectes socioeconòmics; avaluar els resultats de les diverses accions del pla; i elaborar els materials tècnics i divulgatius per sensibilitzar la societat.
Entre les accions concretes que es desenvoluparan a les àrees de major interès ecològic i paisatgístic dels parcs, destaquen, a més de la millora dels hàbitats forestals i la prevenció d'incendis, la preservació dels espais fluvials, la restauració d'àrees degradades, l'optimització de la xarxa d'infrastructures,i la senyalització. També es potenciarà el teixit econòmic i s'impulsarà la formació laboral de la població local en els municipis que integren els espais naturals dels 12 parcs.