La Diputació de Barcelona ofereix suport per a projectes d'estalvi energètic solidari

"Passa l'energia" és un programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient
18/01/2017 - 11:18

El programa donarà suport als municipis que desenvolupin projectes d’estalvi energètic en els seus equipaments per posteriorment dedicar aquests estalvis a la lluita contra la pobresa energètica. 

 

S'ha posat en marxa el programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona Passa l’Energia. 

Passa l’Energia recull el testimoni de l'experiència de la Diputació de Barcelona en l'àmbit de Medi Ambeint de suport durant els anys 2015 i 2016 en diferents projectes de lluita contra la pobresa energètica i projectes de gestió  i estalvi energètic en edificis públics. Passa l’energia reorganitza recursos que ja estaven disponibles a la Gerència i hi afegeix recursos de nova creació. De manera coordinada, s’oferiran als municipis que portin a terme projectes d’estalvi energètic en els seus equipaments per després destinar els estalvis (un % o la seva totalitat) a la lluita contra la pobresa energètica.

Els recursos disponibles pels municipis són:

  • Guia “Passa l’Energia, projecte d’estalvi energètic solidari”: una guia que vol ser un petit manual d’instruccions per endegar dins el municipi aquests tipus de projectes (inclourà la definició del projecte, criteris per a la selecció dels equipaments, instruccions per a la formació dels equips energètics d’estalvi, eina de càlcul dels estalvis,  mecanismes per passar els estalvis energètics a recursos econòmics per a la lluita contra la pobresa energètica, etc.). La tindreu disponible el mes de febrer.
  • Vídeo promocional del projecte.
  • Xerrades d’estalvi energètic per a equipaments municipals involucrats i Cursos de formació sobre estalvi i eficiència energètica.
  • Equips de mesura energètica.
  • Suport econòmic en el catàleg 2017 (teniu fins el 2 de febrer per demanar-ho).
  • Mitjans corporatius de Diputació i xarxes socials per fer difusió del projecte.
  • Suport en temes de comunicació de les vostres campanyes.
  • Difusió, a través dels mitjans de Diputació, de les diferents experiències que es desenvolupin.
  • Organització de sessions d’intercanvi entre els diferents ajuntaments participants.
  • Suport dels tècnics de la Gerència per implantar el projecte (en funció de les peticions que rebem).

Objectius del Programa Passa l'energia

Millor redistribució energètica (+ equitat): Destinar l’import de l’estalvi econòmic assolit a una millor equitat energètica entre les llars dels respectius municipis.

Menor despesa energètica (+ sostenibilitat): Reduir els consums d’electricitat, gas i aigua de diversos equipaments municipals gràcies a l’aplicació de bones pràctiques de consum energètic i a la implicació dels treballadors i treballadores municipals i dels usuaris i usuàries dels equipaments participants.

A banda d’aquests dos objectius nuclears, Passa l’energia genera quatre efectes secundaris, valuosos per ells mateixos, que ja el justificarien plenament:

  • Efecte 1: Es redueixen les emissions de CO2 i es contribueix als objectius de mitigació del canvi climàtic (i al compliment del Pacte d’alcaldes).
  • Efecte 2: Coresponsabilitza als treballadors i treballadores municipals en l’èxit de projectes locals.
  • Efecte 3: Sensibilitza la ciutadania davant l’existència de la pobresa energètica al seu entorn immediat.
  • Efecte 4: Millora la gestió dels edificis públics.

 

Relacionats

Article

Les escoles públiques Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler, i l'Institut Ramon Turró i Darder han aconseguit estalviar més de dues tones de CO2 aquest curs. Aquesta és una de les dades més destacades del projecte 50/50 d'estalvi energètic, que la Diputació de Barcelona ha tancat amb un acte celebrat al Parc Franesc Macià.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Notícia

De gran discoteca a entorn natural: una proposta didàctica pionera explica a infants i adolescents el procés de renaturalització de Can Poc Oli a Manresa.

Butlletí