La Diputació de Barcelona promou la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 als municipis de la província de Barcelona

Font: Diputació de Barcelona

01/03/2021 - 13:17
Núria Parlon, a la presentació de la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local i de les eines per fomentar la participació ciutadana.

Núria Parlon, a la presentació de la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local i de les eines per fomentar la participació ciutadana.

La corporació posa a disposició dels ens locals la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local per acompanyar-los en la implementació i localització dels ODS i eines per fomentar la participació ciutadana.

La Diputació de Barcelona ha presentat un paquet d’eines i recursos per facilitar la implementació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i fomentar la participació ciutadana als ens locals durant el 2021. L’escenari escollit ha estat la sessió virtual Governança local i Agenda 2030: un nou impuls transformador adreçada a personal electe i tècnics dels 311 municipis de la província de Barcelona. L'ha inaugurat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; i ha comptat amb una ponència institucional de la vicepresidenta quarta de Polítiques de Participació Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon, sota el títol de Les polítiques locals com a motor de transformació.

Durant la sessió s’ha donat a conèixer la nova Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local realitzada per la Diputació, així com una desena de recursos econòmics, materials i tècnics del Catàleg de Serveis de la Xarxa de Govern Local, integrats dins de l’instrument de cooperació local propi de la corporació i adreçats als municipis. Durant la trobada també s’ha presentat el procés d’implementació de l’Agenda 2030 que estan duent a terme tres municipis que destaquen com a exemple de bones pràctiques: Mataró, Manresa i Zarautz (Guipúscoa).

A través del suport actiu als ens locals de la demarcació de Barcelona en la implantació de l’Agenda 2030 i les polítiques de participació ciutadana, la Diputació de Barcelona consolida el seu paper com a referent en la implementació de polítiques públiques innovadores al territori que permetin avançar cap a un nou marc més sostenible econòmicament, social i ambiental.

En la seva intervenció Núria Marín ha afirmat que «l’Agenda 2030 comença a fer-se realitat en el nivell local, en cada poble i ciutat, en la proximitat a les persones i al territori. Per això, la Diputació de Barcelona està plenament bolcada en la cooperació local, acompanyant els ajuntaments en la resposta als efectes de la pandèmia, en la sortida de la crisi i en el desplegament total de l’Agenda 2030». Per Marín «calen ajuntaments forts, capacitats, dotats d’eines eficaces per assumir el doble repte de superar la crisi sanitària i d’afrontar alhora les conseqüències de la crisi climàtica».

Per la seva banda, la vicepresidenta quarta de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS Núria Parlon ha assenyalat en la seva ponència que «cal avançar cap a una governança democràtica, cap a la coproducció de polítiques públiques i articulant maneres més horitzontals i participatives de funcionar». Parlon ha remarcat que «sense la participació dels governs locals i regionals no serà possible aconseguir el 65% de les 169 fites que composen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible». I ha afegit: «És en l`àmbit local on pren més sentit la participació de la ciutadania en la definició, la implementació i l’avaluació de les polítiques públiques».

Durant la sessió, Emilia Saiz Carrancedo, Secretària General de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), ha impartit la ponència L’Agenda 2030 a l’àmbit local: el rol dels governs locals i la participació ciutadana. L’acte ha conclòs amb la taula rodona Com podem promoure institucions sostenibles i co-creadores de valor públic? Una mirada des de l’experiència local a càrrec de representants dels municipis de Mataró, Manresa i Zarautz. La sessió es pot recuperar a través d’aquest enllaç.


Tres experiències locals d’èxit: Mataró, Manresa i Zarautz

Mataró disposa des de l’any 2017 d’una estratègia de ciutat, Mataró 2022, per l’impuls del desenvolupament inclusiu, sostenible i intel·ligent, en el marc de la qual ha desenvolupat diferents processos en relació als ODS. Destaca l’elaboració de plans sectorials per a la implementació dels ODS, com el Pla Director de Solidaritat i Cooperació 2018-2022, el Pla Municipal de Salut Pública 2017-2020, el Pla Local d’Habitatge 2018-2023 o el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima de Mataró (PAESC), entre d’altres. A més, s’ha realitzat un exercici preliminar d’identificació i localització dels ODS en el marc de Mataró 2022 i el conjunt de pactes i plans aprovats. Personal municipal ha participat en la definició d'indicadors dins del grup de treball impulsat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el PEMB. Mataró també ha treballat en la formació i sensibilització al personal tècnic municipal i ha organitzat activitats per donar a conèixer l’agenda i els seus objectius entre la ciutadania. En aquest sentit, s’ha creat una imatge local de l’Agenda 2030 i s’han incorporat els ODS en els diferents actes de sensibilització d’educació per al desenvolupament.

Manresa ha dut a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals amb els 17 objectius establerts a l'Agenda 2030, amb el suport de la Diputació de Barcelona. A finals de 2018 es va redactar un primer document dels reptes dels ODS per al debat intern amb regidories i personal tècnic municipal, que va donar lloc a un segon document adreçat al debat amb la ciutadania. Entre 2019 i 2020 Manresa va dissenyar un procés de participació ciutadana adreçat als agents locals i a tota la població en la configuració de l’Agenda 2030 local i la implementació dels ODS. Aquest procés incloïa eines de participació perquè la ciutadania opinés sobre els 17 ODS i els reptes. A tenor de la pandèmia es va repensar el procés convertint-lo en una enquesta i un taller virtual per presentar la situació de Manresa respecte cada ODS. Es convida als participants a prioritzar els ODS i els reptes dels 3 blocs: Planeta, Persones, Pau-Prosperitat T-Aliances, així com a fer aportacions en relació a nous reptes a incloure.

Zarautz té una àmplia trajectòria en planificació municipal en relació amb la sostenibilitat local, primer d’acord amb l'Agenda21 després en l’Agenda 2030.  En aquests moments s’està impulsant un Pla estratègic del municipi sota el paraigua de l’Agenda 2030. La ciutat treballa per enfortir el concepte de xarxa a la ciutadania, com a comunitat, entenent la Participació com una forma vertebradora de l’Agenda 2030, amb la voluntat de no deixar ningú enrere. És membre actiu de la Xarxa Udalsarea 2030. Aquest any ha estat un dels municipis que ha participat en el Grup de Treball d'Agenda 2030 Local d’aquesta xarxa.

 

Suport actiu en 33 municipis de la província de Barcelona

A tenor de l’aprovació de l’Agenda 2030 i els 17 ODS a l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015, durant l’any 2020, 33 municipis de la província de Barcelona han treballat, amb el suport actiu de la Diputació de Barcelona, en la localització i l’alineament de les seves polítiques locals als ODS. Aquests municipis són: Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Calaf, Sant Mateu de Bages, Vilafranca del Penedès, la Nou de Berguedà, Taradell, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Viladecans, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat, Castellví de la Marca, Gavà, Mataró, Montmeló, Rupit i Pruit, Barberà del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Pere de Ribes,  i els Consells Comarcals del Berguedà i el del Vallès Occidental (rebent suport econòmic de la Diputació), així com els municipis d’Alella, Argentona, Centelles, Mataró, Tordera, Torelló, Sant Pere de Riudebitlles i els Consells Comarcals del Vallès Oriental, de l’Anoia i del Moianès (a través de suport tècnic per part de la Diputació). Un mapa virtual permet identificar aquestes experiències locals dels ens de la demarcació de Barcelona vinculades amb els respectius ODS.


Compromís en el desplegament de l’Agenda 2030 al món local

Aquesta sessió forma part de l’estratègia de la Diputació de Barcelona per acompanyar als municipis de la província a implantar de manera efectiva l’Agenda 2030 i les polítiques de participació ciutadana en l’àmbit local. En l’àmbit de l’Agenda 2030 la Diputació duu a terme una estratègia per a la implementació dels ODS en tres àmbits d’actuació:

  1. Implementació dels ODS a la Diputació de Barcelona. Integració dels ODS en l'estratègia organitzativa i en el treball quotidià de la corporació.
  2. Suport als governs locals de la demarcació de Barcelona per a la implementació dels ODS al seu territori.  La Diputació té l’objectiu de reforçar les capacitats dels municipis de la demarcació de Barcelona perquè siguin pioners en la localització dels ODS, integrin els ODS en el cicle polític i de gestió, i tinguin també capacitat de vincular-se amb les iniciatives que s’estan realitzant en el seu territori i a nivell internacional.
  3. Contribució a l’estratègia global per al desenvolupament sostenible. Amb la voluntat de connectar la realitat local i regional amb les oportunitats que es presenten a Europa i al món, per a contribuir al desenvolupament sostenible a escala nacional i internacional.


El Pla d’Actuació de Mandat 2020-2023 estableix el compromís de la Diputació de Barcelona d’impulsar la sostenibilitat de la xarxa de municipis i consells comarcals de la província, integrant els principis i els objectius de l’Agenda 2030 a les estratègies i les polítiques públiques de la corporació. Aquest compromís es concreta en 16 objectius estratègics i en 19 projectes transformadors directament vinculats amb els 17 ODS i amb la orientació dels instruments de cooperació local i del pressupost de la corporació als ODS.  Per primera vegada tots els programes de la Diputació s’han inclòs dins dels ODS de l’Agenda 2030.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Agricultura ecològica, energies renovables, ocupació, habitatge o reciclatge, alguns dels reptes de la comarca en la implementació de l’Agenda 2030

Article

L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Butlletí