La Diputació de Barcelona s'implica amb als governs locals en l'aportació de recursos tècnics i econòmics davant l'emergència climàtica

Font: Diputació de Barcelona

20/01/2020 - 10:05

«Davant la situació d’emergència climàtica, la Diputació de Barcelona, i amb ella, els governs locals, reivindiquem que aquest és un repte urgent per al qual hem de tenir més recursos i més reconeixement per gestionar-lo millor» així ho ha expressat el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació, Xesco Gomar, en la seva intervenció en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica, organitzada per la Generalitat de Catalunya, aquest divendres  al Teatre Nacional de Catalunya.

En aquesta cimera hi han participat també representants governamentals, del món educatiu i universitari, empresarial i social de Catalunya, que han expressat la seva implicació dins els seus àmbits en la lluita contra el canvi climàtic. A l’acte, que ha estat clausurat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, també hi han assistit la vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny, i els diputats d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, i el de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín.

En la seva intervenció, el diputat Xesco Gomar ha recordat la trajectòria de la Diputació de Barcelona en l’acció climàtica que avala aquesta institució, que enguany celebra 40 anys de la creació del primer servei de medi ambient i que en aquells temps va esdevenir pioner, juntament amb l’aprovació el passat mes de setembre, de la declaració d’emergència climàtica aprovada en el Ple de la corporació. En aquesta declaració, la Diputació de Barcelona es comprometia a reforçar els programes i les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic per donar suport als municipis en la gestió dels seus plans i programes locals d’acció climàtica.

En aquesta línia, Gomar ha manifestat que «aquesta declaració d’emergència climàtica es tradueix en mecanismes de suport tècnic i econòmic cap als governs locals de la província, amb els objectius compartits de tenir uns pobles i ciutats que esdevinguin més verds, més inclusius i més saludables, i amb definitiva, amb més futur, en la línia del que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible i de les estratègies globals i locals que se’n deriven».

«A l’horitzó –ha dit Gomar– tenim l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels ens locals n més d’un 50% al 2030 i augmentar la presència de les energies renovables per assolir que el seu percentatge sigui del més del 40% del consum energètic global per al 2050». Per assolir aquests reptes, el diputat d’acció Climàtica ha dit que la Diputació reforçarà el suport tècnic i econòmic per a la implantació d’energies renovables en els municipis i fomentarà accions innovadores que impliquin a la ciutadania. Així mateix, es faran plans d’estalvi i millora energètica dels equipaments, edificis i enllumenat públic, es donarà suport tècnic i econòmic als ajuntament per a la implantació e models i plans de mobilitat sostenible i elèctrica i es continuarà treballant perquè ningú es pugui quedar enrere en aquesta transició cap a una energia verda, lluitant contra la pobresa energètica».

El diputat Gomar també ha recordat el paper impulsor i coordinador de la Diputació de Barcelona del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, amb més de 200 municipis adherits, amb el repte d’aconseguir que el 90% dels  municipis formin part d’aquest Pacte i s’impliquin activament en el nou Green Deal (Tracte verd) de la Unió Europea al 2025.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Notícia

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Butlletí