La Diputació de Tarragona manté el seu compromís amb la sostenibilitat i s'adhereix al nou Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

Font: Diputació de Tarragona

18/10/2021 - 16:16

El diputat de Medi Ambient Josep Forasté ha participat a la Cerimònia Europea 2021 del Pacte, que ha servit per presentar els nous objectius fins al 2030 i la visió global d'una Europa descarbonitzada al 2050

La Diputació de Tarragona manté el seu compromís amb la sostenibilitat adherint-se novament al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, una eina que serveix de guia als municipis per tal que aquests pugin adaptar-se al canvi climàtic, reduir les emissions de CO2 i abordar la pobresa energètica. La Diputació, com a entitat coordinadora del Pacte a la demarcació, col·labora amb els municipis en la consecució dels objectius climàtics i actualment està impulsant l'adhesió dels municipis al nou pacte a través dels consells d'alcaldes de les diferents comarques.

Aquest dijous el diputat de Medi Ambient de la institució, Josep Forasté ha participat a la Cerimònia Europea 2021 del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, que enguany s'ha celebrat en format virtual i que ha servit per presentar els nous objectius fins al 2030: la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle fins al 55%, una major eficiència en mesures per adaptar-se al canvi climàtic i mesures per pal·liar la pobresa energètica. Així mateix, s'han debatut les actuacions que cal emprendre per avançar cap a una Europa descarbonitzada el 2050.
 

Al costat dels municipis per adaptar-se al canvi climàtic

La Diputació de Tarragona és des del 2013 l'entitat coordinadora del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia a la demarcació. En aquest sentit, i sota el reconeixement de la Unió Europea, promou el Pacte al territori oferint assitència tècnica per a la redacció de documents, cercar suport de finançament i dinamitzar les actuacions de comunicació i sensibilització de la ciutadania en matèria energètica.

El Pacte d’Alcaldies pel Clima i l'Energia és un moviment europeu que promou l'alineació de les polítiques municipals amb els objectius de la Unió Europea per lluitar contra la crisi climàtica. Consisteix en el compromís voluntari de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin de col·laborar en el compliment de la política energètica i climàtica europea treballant en 3 grans àmbits:

  1. La reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle
  2. L’adaptació dels municipis al canvi climàtic
  3. Una transició energètica justa, que no deixi enrere a ningú i doni resposta a la pobresa energètica.

D’aquesta manera, els municipis posen en comú una visió per a l’any 2050: accelerar la descarbonització del territori, fer-se més forts enfront la crisi climàtica i aconseguir per als seus ciutadans l’accés a una energia segura, assequible i sostenible.

Actualment 179 municipis de la demarcació estan adherits al Pacte i 151 ja disposen del document del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). El desenvolupament d’aquests plans ha permès dur a terme unes 4.000 accions encaminades a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GHE) i contribuir als compliments dels objectius del pacte de reducció d’emissions de CO2.


 

Relacionats

Article

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Butlletí