Font: Diputació de València
Proposar a les empreses una metodologia de treball, així com propostes per a millorar la seua sostenibilitat, tant en l'àmbit mediambiental com a empresarial, aprofitant totes les oportunitats que ofereix el nou panorama digital. Aquest és el principal objectiu d'un estudi per a la dinamització tecnològica del polígon de l’Altet d'Ontinyent, realitzat per l'empresa pública Divalterra, dependent de la Diputació de València.
Un projecte que s'ha presentat conjuntament amb un manual d'Ecoinnovació, que estarà disponible a la web de l'empresa pública per a consulta de tota companyia que ho desitge. La intenció d'ambdues propostes és aprofitar el marc de possibilitats que donen les noves tecnologies per a, no solament ser més eficients i sostenibles des d'un punt de vista mediambiental, sinó traure partit dels avantatges del món digital per a optimitzar models de negoci.
Segons els documents presentats, al voltant del 80% de les empreses que han participat en l'estudi desconeixien conceptes com a ‘economia 4.0’ o ‘economia circular’; en molts casos, el nivell de digitalització de les companyies no es trobava en un estat avançat (moltes es limitaven a disposar de pàgina web); i faltava tant dedicació de personal propi especialitzat en TIC com una major implantació del comerç electrònic, entre altres aspectes.
Una anàlisi que servirà a l'Ajuntament d'Ontinyent per a convertir l'àrea industrial de l’Altet en referència d'indústria 4.0 i economia circular, a través del Pla d'Ecoinnovació desenvolupat conjuntament amb el clúster Innovall, i per al qual el consistori ha destinat la suma de 400.000 euros. La idea del projecte és incorporar una nova estratègia de negoci en les pimes que aposte per la sostenibilitat en totes les seues operacions.
“D'aquesta manera es demostra que un dels eixos de la Diputació en matèria econòmica, el de la dinamització d'àrees industrials, s'està complint, no solament a través de la Càtedra, sinó amb accions concretes de suport als municipis per a aconseguir millors condicions en els seus polígons i crear llocs de treball”, ha assenyalat el president de la Diputació de València i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui ha assistit a la presentació dels estudis.
A més dels estudis realitzats en el marc de la Càtedra Divalterra, la Corporació ha engegat accions en els polígons dels municipis valencians que han permès mantenir i crear llocs de treball. Dos exemples són les inversions realitzades en l'àrea industrial d’Higueruelas, amb 300.000 euros que han millorat els accessos al polígon; i a Titagües, amb 95.000 euros per a potenciar la interconnexió de les línies elèctriques, de manera que les empreses Power Electronics i Monteturia han pogut mantindre la seua producció en els Serrans, fent front a la despoblació rural.