La Diputació presenta el programa ambiental de mandat amb l'ànim de sumar esforços

02/04/2004 - 00:00
Amb l'ànim de 'no defugir els problemes' i 'sumar esforços', la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Núria Buenaventura, va presentar ahir, 3 de febrer, el Programa d'Actuació de 2004-2007 de l'àrea que presideix. Més de 150 persones van omplir la sala d'actes del Museu Marítim de Barcelona en l'acte formal de presentació, el qual havia despertat força expectació entre el món municipal de la demarcació de Barcelona. A la sala, de fet, hi havia tècnics municipals, però també molts regidors i alcaldes de diversos municipis, que van escoltar amb atenció les línies estratègiques presentades per la institució. La Diputació va ser pionera, a principis dels setanta, en l'impuls de serveis ambientals, i avui té línies de suport i de gestió plenament consolidades en la xarxa de municipis de Barcelona. L'acte es va encetar amb una conferència del socioecòleg Ramon Folch, amb el títol 'Ambient i territori: reptes de govern i escales d'actuació'. Folch va demanar als presents un esforç per 'resoldre problemes i no teure's-els de sobre traspassant-los a una altra banda'. Núria Buenaventura va deixar clar que 'la protecció del medi i la gestió conjunta dels espais naturals seguirà sent una de les línies programàtiques més importants per la Diputació de Barcelona'. Pel que fa a les línies programàtiques, la Diputació vol contribuir a fer que el món local adopti un paper i un protagonisme actiu en la gestió sostenible dels recursos del territori. Les agendes 21, de les quals n'hi ha 143 de vigents arreu de la demarcació, tenen, ara més que mai, l'accent posat sobre l'acció. La promoció d'aquesta eina, sobre la qual la Diputació ha elaborat una metodologia pròpia, exportada més enllà de la demarcació, continua sent un dels elements centrals de la política ambiental de la institució. Una de les idees força d'aquest mandat és, per tant, la valorització de les Agendes 21 com un instrument d'acció, i el seu reorientament vers una visió integral del territori, mitjançant l'agrupació territorial de municipis. També és un instrument important el sistema municipal d'indicadors de Sostenibilitat, que ara es vol reforçar mitjançant una oficina. Al llarg del mandat, es vol impular una guia municipal ambiental, anomenada Acció 21, en format ditial, fet que permetria donar resposta a la necessitat d'una informació actualitzacda i rigorosa. Les línies d'acció prioritària, tal i com es va remarcar, són:
> La planificació i ordenació territorial sostenible, amb un potenciament de la vessant d'acció de les Agendes 21 i una millor coordinació territorial entre els municipis sobre realitats compartides. > Una nova cultura energètica, amb l'impuls de plans d'eficiència i estalvi energètic i el suport a agències locals i territorials d'energia. Es remarca el paper que les ordenances solars i d'edificació sostenible poden jugar en aquest àmbit. > El cicle integral de l'aigua a nivell local es vol promoure augmentant els compromisos i el protagonisme dels governs locals, les mancomunitats de municipis, els consells comarcals i els agents del territori. Es proposa la recuperació de marges dels rius, espais verds i connectivitats en general i la posada en marxa de plans d'eficiència de les xarxes de subministraments generals i en les instal·lacions municipals. > La protecció del medi atmosfèric, mitjançant el programa SAM i l'impuls d'una normativa i una planificació integrada de la contaminació atmosfèrica > La mobilitat sostenible, afavorint models de mobilitat i de transport sostenible i potenciant els estudis i plans de mobilitat urbana, que tinguin en compte plans de peatonalització d'espais viaris, les vies ciclables i els sistems de transport públic. Es volen promoure projecte amb 'efecte demostració', tot i que Buenaventura va deixar clar que 'havia arribat el moment de replantejar-se el Dia sense Cotxes'. > La gestió integral dels residus. En aquest àmbit es vol fer un mapa de situació actualitzat i es vol promoure la gestió supramunicipal i mancomunada dels residus. Es va remarcar la necessitat de promoure polítiques de minimització i de consum responsable. > L'educació Ambiental, amb l'impuls dels manuals de l'Agenda 21; l'Agenda Escolar, tot un èxit; el projecte SAM; un cicle de conferències que comença el 25 de març; la posada en marxa de tres exposicions itinerants i l'edició de la Revista digital Sostenible, que es vol potenciar.
Les escales d'actuació, la conferència de Ramon Folch El socioecòleg i director general d'ERF va començar la intervenció recordant el paper que, aviat farà trenta anys, va jugar la Diputació de Barcelona, impulsant el primer Servei de Medi Ambient, en el qual, de fet, ell mateix va tenir un paper destacat. 'La Diputació no és un nouvingut en aquest àmbit tan donat a les conversions interessades, sinó que és un primer vingut', va bromejar. Folch va aproximar-se a una realitat territorial canviant, on les fronteres locals cada vegada estan més difuminades. 'Més que les formigues d'un formiguer, els municipis són les cel·lules d'un organisme', va il·lustrar. El socioecòleg va demanar als polítics i tècnics assistents que no es conformessin 'a fer de dones o homes de fer feines', i els va recordar que la seva tasca és 'reconduir processos, solucionar coses, no traspassar problemes als altres', va subratllar. La concertació de voluntats i la planificació urbanística, sempre prenent l'escala correcta, van ser dues de les eines abordades per Folch en la conferència.

Relacionats

Butlletí