Font: Fundació del Món Rural
De la ma del projecte Arrels-Conreu de sabers, impulsat per la Fundació del Món Rural (FMR), ha nascut la web "www.arrelsconreusabers.cat" un espai que centralitza tota la informació sobre la cultura rural catalana i que permet una forma de treball participativa i oberta. La nova web està destinada a entitats, empreses i institucions vinculades a la recuperació i difusió de la cultura rural catalana i els seus coneixements i servirà d'eina de difusió per a la població en general.
Així doncs es dona forma definitiva a la iniciativa Arrels-Conreu de sabers, que té per objectiu crear una base de dades per a recopilar i catalogar tots els coneixements vinculats a la cultura rural i fomentar el treball en xarxa, i que ja va va tenir una prova pilot amb el llibre "Sabers del cereal" que ha marcat la pauta dels següents treballs de divulgació.
La presentació ha tingut lloc aquest 27 de juliol a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona, i ha estat presidida per Francesc Cribillers, director de la Fundació del Món Rural, i Josep Maria Vives, president de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA). A l'acte també han participat els tècnics de la FMR que han impulsat el projecte, Marc Costa i Gemma Estany.
Un dels principals objectius d'aquesta nova web i del projecte és posar en valor tot aquest coneixement com a patrimoni i facilitar la seva divulgació a la societat. "Un dels grans reptes és conservar viu el coneixement en el territori a partir d'iniciatives que el revaloritzin i el posin en pràctica. Per això, el projecte, sobretot, vol difondre noves formes d'aplicació d'aquest coneixement en l'actualitat, entenent que aquest no sempre és vàlid i serveix per a tot arreu", assenyala Marc Costa. Per la seva banda, Francesc Cribillers, ha destacat que es una nova web que "centralitza i dóna servei a totes les entitats que treballen per la recuperació i difusió de la cultura rural catalana" i ha afegit que Arrels treballa "amb un concepte ampli de cultura rural vinculat a les tradicions i als sabers dels sectors primaris". A la web s'han inclòs tots aquells coneixements que fan referència a la gestió i ús dels recursos naturals, sobretot els que s'han dut a terme a partir de les activitats primàries, però també altres coneixements com l'ús de plantes medicinals, l'arquitectura rural, l'artesania o la gestió de l'aigua.
Un projecte participatiu
La Fundació del Món Rural impulsa el projecte Arrels- Conreu de sabers per difondre els coneixements locals de la cultura rural catalana. La web s'ha presentat després de mesos de treball en xarxa i diverses reunions de treball entre les entitats vinculades al projecte entre les quals hi ha representants de l'administració, grups de recerca, entitats de desenvolupament local, associacions per la recuperació i difusió de la cultura rural i museus que han permès definir les línies de treball i abordar la col·laboració entre les diferents organitzacions implicades. Fins l'actualitat la Xarxa Arrels agrupa a 36 entitats però l'objectiu és arribar a 80 en pocs mesos, segons ha indicat Cribillers "tot i que ja tenim les més importants". Entre els principals objectius d'aquesta iniciativa de la FMR hi ha el de promoure la conscienciació i sensibilització entorn a la necessitat de conservar i difondre el coneixement local de la cultura rural, tenint present el valor estratègic del món rural.
Prèviament a l'activació de la nova web s'ha realitzat una feina de recopilació i centralització de la informació existent sobre la matèria per crear una base de dades. A partir d'aquí s'ha realitzat una tasca de documentació, catalogació i organització dels coneixements de la cultura rural catalana per a la seva posterior difusió. Un primer pas ha estat l'elaboració del primer Tesaurus de cultura rural catalana, un llenguatge documental que permet estructurar i organitzar la informació, disponible a la nova web. A banda de la web, es pretén editar un seguit de materials divulgatius que il·lustrin tota aquesta cultura popular local.
Adjunt | Mida |
---|---|
arrels.jpg | 251.83 KB |