15/07/2004 - 00:00
La Fundació Humanitària Dr. Trueta avança un pas més en el seu treball com a recuperadors de residus amb la recollida de telèfons mòbils. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar un segon ús als aparells o bé reciclar-los correctament.
S'han fet contenidors específics que ja s'han començat a col·locar en diverses botigues de telefonia i empreses. Un cop plens, els aparells es classifiquen per marca i model al Centre Especial de Treball El Merma de Vic, on es treballa per la reinserció laboral de persones amb disminució derivada de malalties mentals. Finalment, s'envien a un gestor especialitzat que s'encarrega de donar un segon ús al mòbil, si això és possible, o bé de reciclar els seus components de forma correcta.
Els residus reciclables dels mòbils es classifiquen en dos tipus. Per una banda hi ha el terminal (carcassa, bateria, components elèctrics, plaques de circuit imprès, ...) i, per altra, els accessoris (carregadors, antena, teclat, ...). Alguns dels materials, com pot ser la bateria, han de ser portats a gestors autoritzats en residus perillosos. D'altres, com els materials plàstics i metàl·lics són triturats i, posteriorment, poden tornar a servir per fabricar d'altres telèfons o per obtenir matèries electròniques. Amb aquest procés, es pot reciclar el 95% del mòbil.
La vida útil d'un mòbil, segons la Fundació, s'estima que és de dos anys tot i que en passar aquest temps molts cops el telèfon no està espatllat sinó que simplement l'usuari el canvia per un model nou, que pesa menys i que té més prestacions. Si no es reciclen correctament, suposa una important despesa de recursos escassos i un alt risc ambiental... un fet preocupant ja que el 95% d'un mòbil és susceptible de ser reciclat. En dos anys, a Espanya, 18 milions de mòbils han quedat fora d'ús.
Segons valora la Fundació, el mal reciclatge dels mòbils suposa una important despesa dels recursos escassos i valuosos (metalls preciosos) i també implica un alt risc per el medi, ja que aquests aparells contenen metalls pesats altament tòxics i contaminants orgànics.
Els components amb els que estan fets els mòbils s'engloben en el que s'anomena residu elèctric o electrònic. Un tipus de residu que a Europa creix a un ritme del 5% anual. Cada ciutadà genera vuit quilos d'aquest residu que suposa l'existència de 7 tones de brossa elèctrica a l'any a tota Europa. La immensa majoria de residu elèctric i electrònic no rep el tractament adequat i acaba en qualsevol abocador o és incinerat.
La recollida de mòbils completa una llarga llista de materials que ja es recullen a la Trueta: fàrmacs, material sanitari, material fungible (venes, gases, esparadrap, bolquers, sondes d'orina, etc.), ulleres, audiòfons, tòners i cartutxos de tinta, material informàtic, material escolar, radiografies i llibres i revistes de medicina en llengua castellana o anglesa.