02/03/2006 - 00:00
La iniciativa 'Projectes vius'; que consta d'un catàleg de 170 pàgines i d'una exposició que, amb el mateix nom, es pot veure a l'entresol de la Pedrera fins el 24 de febrer; és un bon termòmetre de la salut de la societat civil del país. Els 481 projectes de caràcter ambiental realitzats des del 1996 amb el suport de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa de Catalunya, i que es recullen detalladament en el catàleg, reflecteixen la bona salut de l'entramat d'associacions, entitats, fundacions, centres de recerca i institucions diverses que a Catalunya i, en una menor mesura, també de l'estat espanyol, treballen per la promoció de la sostenibilitat. 'Projectes vius' busca reconèixer la tasca realitzada per les 240 associacions ambientals i culturals, que han treballat conjuntament amb la fundació en els seus vuit anys d'història.
Segons el director de l'Obra Social, Miquel Perdiguer, i el director de la Fundació, Jordi Sargatal, que divendres van presentar la inciativa, el contacte i el treball de la Fundació amb aquest seguit d'entitats situa l'ens en 'una posició privilegiada com a testimoni i catalitzador de l'enfortiment del teixit associatiu de caire ambiental a Catalunya i part de l'Estat espanyol'.
Per reforçar aquest paper, Sargatal va anunciar la creació d'una plataforma d'Amics del Territori i el Paisatge, amb l'objectiu de reforçar la implantació ciutadana i popular d'aquesta tasca. El referent d'aquesta nova iniciativa -com, de fet, segons Sargatal, ho va ser ara fa deu anys, que és quan es va començar a parlar de fer la Fundació- continua sent el National Trust d'Anglaterra, que es va fundar fa 108 anys i que compta amb 2 milions de socis.
El seguit d'iniciatives recollides al catàleg Projectes Vius són el resultat de tres línies de finançament que l'Obra Social de Caixa Catalunya obre cada any a través de la Fundació Territori i Paisatge: la convocatòria anual d'ajuts, el conveni de Caixa Catalunya amb la Generalitat de Catalunya i les subvencions a projectes específics.
En els darrers 10 anys, l'Obra Social de Caixa Catalunya ha invertit més de tres milions i mig d'euros en la realització d'aquests projectes, de tipus ambiental, un 15% dels diners que gestiona l'Obra Social. En l'edició d'aquest any, s'han rebut 209 propostes i l'elecció dels projectes seleccionats es farà en unes poques setmanes. Segons Marga Viza, cap de l'Àrea de Coordinació i Projectes, hi ha 340.000 euros disponibles.
De les 481 iniciatives desenvolupades, 417 s'han dut a terme a Catalunya i la resta, a altres territoris de l'Estat espanyol. La temàtica de les iniciatives respon a dos grans eixos: la conservació i l'educació ambiental.
El primer fa referència a projectes de restauració i preservació del territori i del paisatge (com ara els convenis i publicacions per difondre la custòdia del territori com a fórmula de protecció entre els particulars), i l'estudi i la gestió de flora i fauna (com ara els del mussol pirinenc al Pallars o la reintroducció de plantes dunars al Maresme), entre d'altres.
Quant al segon, es tracta d'activitats que abasten des de seminaris (com ara el taller d'experts sobre connectivitat ecològica i paisatgística celebrat a Olot el 2004), jornades, i campanyes a universitats (I, II i III Universitat d'Estiu Ambiental a Figueres, entre el 1998 i el 2000), itineraris naturals, fins a publicacions diverses (com el Manual sobre les espècies de fauna amenaçades al sud d'Espanya editat enguany). No obstant això, tots els projectes desenvolupats tenen un marc d'actuació determinat: el paisatge, les muntanyes, els boscos, l'espai agrícola i ramader, els rius i aiguamolls, el mar i litoral, la consciència ambiental i, finalment, les publicacions.
Projectes destacats
Entre tots els projectes, es pot destacar un estudi coordinat per la Institució Catalana d'Història Natural sobre l'estat dels espais naturals protegits a Catalunya que evidencia que fins ara hi ha hagut un cert dèficit de gestió activa en bona part dels espais legalment protegits del Principat. L'anàlisi es va realitzar amb la participació de prop d'un centenar de tècnics que, a més d'obtenir nombroses dades sobre l'estat d'aquests espais, han fet una important aportació metodològica. Aquesta experiència s'ha reconegut com a un 'observatori viu' del 'Pla d'acció dels espais naturals protegits de l'Estat Espanyol'. Els resultats de l'estudi es recolliran de forma íntegra en una obra que s'ha enllestit l'any 2005.
Una altra iniciativa destacada, i que només era possible amb la col·laboració i la participació ciutadana va ser 'l'Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002'. L'aportació altruista de 500 ornitòlegs va donar lloc a aquesta obra, que té el nivell dels millors atles d'ocells del món. L'estudi ha esdevingut una eina fonamental enla gestió del territori, i ha permès conèixer quines són les espècies rares o en perill d'extinció i identificar espais amb altes diversitats ornitològiques o de vital importància per a alguns ocells.
Una altra fita important i que es recull a Projectes Vius, és la creació de l'Observatori del Paisatge, un gran repte ambiental que involucra el conjunt de la societat catalana i que és representada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Olot, la Diputació de Barcelona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, les 7 universitats públiques catalanes, les 4 Diputacions, les 2 associacions de municipis de Catalunya, 9 col·legis professionals i la Fundació Territori i Paisatge. L'objectiu del mateix és estudiar i elaborar propostes per a la protecció, ordenació i gestió del paisatge al país, així com la sensibilització social en temes de paisatge.
Conservació d'espècies emblemàtiques
Finalment, la Fundació Territori i Paisatge ha dirigit la seva atenció de manera destacada a protegir espècies, principalment d'aus i grans mamífers, en perill de desaparició a la Península Ibèrica. Ho ha fet a través del finançament a les entitats que gestionen els seus processos de recuperació. Entre les més destacades trobem: el linx, l'ós cantàbric, el vell marí, la llúdriga, el trencalòs, l'ibis ermità, la cigonya, el gall fer, el picot garser petit, l'àguila cuabarrada, entre d'altres.