Font: Generalitat de Catalunya
El Pla, proposa donar resposta a sis reptes diferents a través de 18 accions articulades en 133 projectes, ha estat elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, i finançat pel programa de cooperació interregional Interreg Europe, agrupa 47 empreses, entitats socials, universitats i administracions públiques.
Les diferents actuacions serviran per incrementar el coneixement en aquest àmbit, sensibilitzar i mobilitzar tots els sectors implicats, impulsar projectes concrets per prevenir en origen el malbaratament i per aprofitar els aliments, articular òrgans de governança i definir els instruments normatius que ho facilitin. El pla pot esdevenir la base per a l’acció futura a Catalunya en aquest àmbit i també una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà
- Recuperació del valor dels aliments i conèixer la importància d’obtenir-los.
- Enfocament integral del sistema alimentari.
- Jerarquia de gestió de residus.
- Sostenibilitat econòmica, ambiental i social.
- Transparència i accés a la informació.
- Innovació tecnològica, social, ambiental i de governança.
- Responsabilitat compartida.
- Economia circular.
El Pla s’ha elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoció d’una economia eficient en el consum de recursos”, un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017–2020). Els dos primers anys del projecte han servit per a què totes les regions participants intercanviessin bones pràctiques i debatessin sobre diferents opcions de reducció del malbaratament. Aquest coneixement ha donat com a resultat un pla d’acció fet a mida per a cadascuna de les regions.
El comitè estratègic català del projecte Ecowaste4food està format per 47 organitzacions que han contribuït a l’elaboració del Pla d’Acció. Provenen de tots els sectors i baules de la cadena alimentària i han aportat les seves experiències, reflexions i opinions sobre el fenomen del malbaratament alimentari. A causa de la seva visió propera del sector, la seva experiència i els diferents punts de vista associats a cada esglaó en la cadena alimentària, la implicació dels agents d’interès en l’elaboració d’aquest document ha estat un element clau. Els integrants del Comitè estratègic seran a més, els responsables d’implementar el Pla d’Acció durant el 2019 i 2020.
A la web de @residuscat podeu trobar la presentació del #Pladeprofit 2019-2020 del 15 de febrer https://t.co/OX5jjZAEMJ
— Agència de residus (@residuscat) 22 de febrer de 2019
i també molta informació sobre #malbaratament alimentari https://t.co/EevLGKetwh#ecowaste4food#foodwaste pic.twitter.com/YU8SftDZsw