Font: Generalitat de Catalunya
El projecte GIMED formarà i donarà suport sobre el terreny a la innovació ecològica i animarà el sector financer a invertir en el l’ecoinnovació mediterrània. Amb aquesta finalitat, es realitzaran 200 sessions de formació sobre l’accés a les finances i els mercats, s’organitzaran 200 iniciatives de foment de la capacitat en disseny ecològic i modelatge de negocis ecològics i s’atorgaran vuit subvencions per consolidar la creació empresarial.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), a través del Centre d'Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), liderarà un nou projecte europeu de suport a l’emprenedoria verda per millorar l’accés a les finances i als mercats de la Mediterrània. El projecte Green Impact MED - Inversions positives per a impactes positius (GIMED) és un projecte finançat per la Unió Europea dins del programa Med ENI-CBC i gestionat per sis socis, distribuïts entre diversos països de la conca mediterrània. A banda de l’SCP/RAC, hi participen la Fundació Berytech (Líban), l’Organització de Líders (Palestina), Conectar (Tunísia), l’Associació Empresarial d’Alexandria (Egipte) i la Fondazione di comunità cittá de Messina (Itàlia).
GIMED neix per donar suport a les persones emprenedores, prioritzant les dones i el jovent, per millorar l’accés a les finances i mercats d’Espanya, el Líban, Palestina, Tunísia, Egipte i Itàlia. El projecte formarà i donarà suport sobre el terreny a la innovació ecològica i animarà el sector financer a invertir en el l’ecoinnovació mediterrània. Amb aquesta finalitat, es realitzaran 200 sessions de formació sobre l’accés a les finances i els mercats, s’organitzaran 200 iniciatives de foment de la capacitat en disseny ecològic i modelatge de negocis ecològics i s’atorgaran vuit subvencions per consolidar la creació empresarial. L’ARC és la responsable de la coordinació i la implementació del projecte i gestionarà especialment el desenvolupament d’eines per als tallers de creació de capacitat i les sessions de coaching per a l’accés a finances i mercats.
El desenvolupament d’una economia verda i circular a l’àrea mediterrània que combati la degradació ambiental representa una gran oportunitat per a la creació de llocs de treball, especialment per a joves i per a dones que, per estadística, tenen tres vegades menys possibilitats d’ocupació que els homes. El reforç de l'emprenedoria ecoinnovadora és una solució reconeguda, tot i que les empreses ecològiques s'enfronten a un conjunt complex de reptes, com ara l'accés limitat al finançament, uns mercats subdesenvolupats i el suport fragmentat dels grups d'interès sectorials. L’empresariat admet que no està preparat i té poc suport per a l’accés a les finances i als mercats. Davant d’aquesta manca d’informació, coneixements i habilitats, el projecte europeu GIMED procurarà trobar respostes.