02/02/2006 - 00:00
Dues jornades sobre els residus de la construcció i la seva gestió, que van tenir lloc els passats 23 i 30 de gener, han abordat l'aprofitament dels residus de la construcció des de diferents punts de vista. Una iniciativa especialment sensible si es té en compte que el sector de la construcció es manté com el motor de l'economia a Catalunya i que el volum de residus de la construcció que es preveuen generar a Catalunya en el període 2004-06 és de 1,13 t/hab/any.
L'any 2004 es van gestionar 7.064.521 tones de residus de la construcció i de demolició, de les quals només se'n van valoritzar un 3%. Tot això malgrat que el Programa de Gestió de Residus de la Construcció a Catalunya 2001-06 (PROGROC) preveia per al 2006 que un 50% d'aquests residus es tractessin en plantes de valorització i un 15% es reutilitzessin.
Les jornades es van fer al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, i la va organitzar el Centre Català del Reciclatge de l'Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge, conjuntament amb l'Oficina Consultora Tècnica del Col·legi (OCT-COAC).
Tanmateix, i com també va quedar clar en les jornades, la construcció, com a gran consumidora de materials que és, suposa, tota vegada, una gran oportunitat per a que els materials reciclats entrin a formar part de forma important en les noves obres. Així doncs, aquests dos grans eixos: la gestió dels residus de la construcció i l'ús de materials reciclats a la construcció van estar presents a les jornades.
La primera de les jornades, celebrada el 23 de gener al COAC, 'Jornada sobre gestió de residus de la construcció', va fer un repàs de la normativa existent al nostre país, de la mà de Marta Cervantes, de l'ARC. Va diferenciar entre residus d'enderrocs, de la construcció i d'excavacions. També pel que fa a la gestió, entre plantes de transferència, de selecció i transferència i plantes de valorització. També va avançar l'existència de l'avantprojecte de Llei de finançament de les infraestructures de tractament de residus i dels cànons sobre la disposiciódel rebuig dels residus, que establirà un cànon per l'abocament dels residus de la construcció que penalitzarà l'abocament.
En el decurs de la jornada David Sans, del CCR va exposar el que suposa el model de gestió dels residus de la construcció RUNA NETA. Albert Sagrera, de Societat Orgànica a la seva ponència va tractar les línies mestres del que suposa el Pla de Gestió de Residus associat a cada obra nova o enderroc, que a partir de l'aprovació del Decret d'Ecoeficiència haurà de ser una pràctica comuna. Es va exposar també quina ha de ser la gestió dels residus d'amiant, per part d'Assumpta Calleja del Departament de Treball i Indústria, que requereix d'un pla de treball aprovat per l'autoritat laboral, donat la seva perillositat per a la salut laboral. Dues empreses del sector, RUBAU i AUSA EcoSite van exposar experiències concretes de bones pràctiques en la gestió dels residus de la construcció.
La segona jornada, celebrada el 30 de gener al COAC, la 'Jornada sobre materials i productes reciclats a la construcció', va centrar el tema sobre el segon eix d'interès.
Pilar Chiva, directora del Centre Català del Reciclatge, va presentar la Guia de Compres ambientalment correctes, que es pot trobar a l'apartat de 'Compri reciclat' del web del CCR. Els instruments de productes com les ecoetiquetes 'el distintiu de garantia de qualitat ambiental- i de proveïdors com els sistemes de gestió ambiental -l'EMAS o la ISO 14001-, que poden servir per escollir un producte i un proveïdor ambientalment correctes, van ser presentats per Mª José Sarrias, de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Va ser referencia a l'ambientalització dela Contractació Pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, expressat en un Acord de Govern d'octubre de 2004.
La perspectiva del sector de la recerca va ser exposada per Enric Vázquez, de la UPC, que va tractar de la utilització d'àrids siderúrgics en els ferms estructurals i les possibilitats dels formigons amb àrids reciclats.
Finalment, Alfredo Balmaceda, de ZICLA, una empresa especialitzada en la promoció, desenvolupament i distribucióde productes reciclats per a la construcció, va presentar l'oferta existent de productes reciclats per a la construcció a Catalunya.
Un aspecte a destacar que va ser presentat per Pilar Chiva, és la imminent aprovació de l'avantprojecte de decret pel qual es regula l'adopció de criteris d'ecoeficiència als edificis per part del Departament de Medi Ambient i habitatge. Aquest decret promou l'adopció de criteris d'ecoeficiència als àmbits aigua, energia, sistemes constructius i materials i residus. Es promourà doncs la utilització de materials reciclats, la reutilització de residus i la gestió correcta dels residus amb l'adopció del Pla de gestió de residus, afavorint la valorització.
En conclusió, tal com feia referència Oriol Poch, de l'OCT-COAC a la taula rodona del final de la jornada, 'hauríem de plantejar-nos primer quin país volem a nivell d'urbanisme, amb el boom constructiu que estem vivint, seguint el model de 'ciutat de vacances''. És d'esperar que el sector vegi oportunitats en aquesta nova gestió dels residus de la construcció, dels materials reciclats; només així serà possible avançar en la direcció que ja han madurat països de la Unió Europea com Holanda.
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: S.M. | 62.3 KB |