Vilafranca va acollir aquest dimecres la jornada tècnica Gestió descentralitzada de l'energia, a l'edifici de l'Enològica, per tal de donar a conèixer diferents models de gestió de les necessitats energètiques locals, i on es compartiran experiències amb altres ciutats europees.
Aquesta jornada s'emmarca en els actes de la Setmana Europea de l'Energia, que l'Ajuntament de Vilafranca ha organitzat sota el lema Tu tens l'energia, tu tens el poder per apropar reptes i solucions a ciutadania i empreses al voltant de l'estalvi i l'eficiència energètica.
La jornada la va obrir al matí el regidor de Territori, Serveis Urbans i Medi Ambient, Josep M. Martí, que va destacar en el seu parlament l'aposta del govern municipal per incorporar les energies alternatives en els nous equipaments i edificis municipals i destacava la jornada celebrada el 5 de juny per impulsar la implantació de l'energia fotovoltaica a les empreses del territori. També emmarcava el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Penedès Sostenible i Saludable en aquest objectiu de “tenir un Penedès lliure de tòxics, que aposti per la mobilitat elèctrica i per les energies alternatives, on baixin les emissions i el consum energètic”. Pel regidor Martí, ha arribat el temps de la necessària transició energètica. “No podem perdre més temps. Moltes solucions locals tindran repercussió a nivell global”, ha afirmat.
Durant la jornada es vam exposar diverses experiències sobre com s'estan abordant els reptes de la transició energètica a Europa i a casa nostra. En aquest àmbit més local, Joan Carles Ferraté, gerent d'Aigües de Vilafranca, va exposar el model de l'empresa municipal vilafranquina que properament es farà càrrec del projecte Vinyes x Calor per oferir aigua calenta per a calefacció a grans equipaments mitjançant calderes de biomassa.
En l'acte de cloenda, Pere Regull va assegurar que “la necessitat fa el muscle. La legislació és retrògrada i al model energètic li cal una sacsejada brutal. Està clar que les accions han d'anar de baix a dalt. Els ajuntaments podem fer coses petites però el principal problema és que l'energia és un negoci. Hem de ser valents, ajuntar-nos i fer xarxa”.