13/02/2005 - 00:00
La llúdriga és un dels millors indicadors biològics que existeixen. La presència d'aquest mamífer certifica una bona qualitat de les aigües fluvials, ja que difícilment subsisteix en zones contaminades o amb una pobre biodiversitat. Molt aviat, la llúdriga podria tornar al riu del Montsant. Un estudi encarregat per tècnics del parc natural revela que tots els requisits es compleixen amb escreix.
L'estudi l'han realitzat uns biòlegs del Museu de Zoologia de Barcelona i revela que el riu Montsant reuneix totes les característiques necessàries pel retorn de la llúdriga. De fet, tot i que fa anys que no se n'hi veuen, no es descarta que ja s'hi hagi instal'lat algun exemplar d'aquest mamífer. Les informacions oficials, però, apunten que va desaparèixer del riu arran de la construcció de la presa de Margalef.
La biodiversitat del riu Montsant és actualment molt rica, amb una notable quantitat i varietat d'espècies de vertebrats, l'aliment principal de la llúdriga. Entre els peixos autòctons hi trobem la madrilla, el gobi i l'anguila, a més de dues varietats de barb. Aquests són especialment abundants a la capçalera.
A més, entre els peixos que habiten al riu hi ha espècies colonitzadores com per exemple la perca sol, originària d'Amèrica, que estan fent molt de mal a la fauna autòctona des de la seva introducció, l'any 1992. En cas de retornar, la llúdriga es convertiria en el seu depredador natural. Altres peixos no autòctons del Montsant però que també hi tenen presència són les truites.
El Montsant, situat dins la conca de l'Ebre, neix a les muntanyes de Prades i desemboca al riu de Siurana. Drena bona part del Priorat i bona part de la conca queda dins el jove parc natural del Montsant. Pel que fa als seus trams, el que presenta una major diversitat d'invertebrats és el de la cova de l'Oliver, a Margalef (el Priorat). El punt menys afortunat, en canvi, és la desembocadura del riu Teix, a Ulldemolins.
Notícia extreta de La Malla.