02/12/2006 - 00:00
Diverses entitats dels Països Catalans, l'estat espanyol i d'Europa iniciaran una campanya conjunta d'informació i pressió contra les modificacions que la Comissió Europea vol realitzar en la política de gestió dels residus, informa en un comunicat Ecologistes de Catalunya. Els promotors temen que la Comissió Europea afavoreixi la incineració o la coincineració de residus, fet que, al seu entendre, té greus conseqüències ambientals. 'La CE vol abandonar l'objectiu que la política e residus es basi en la precaució, prevenció i reciclatge'.
En aquest sentit, la Federació Ecologistes de Catalunya promourà conjuntament amb la Fundació Catalana de Prevenció de Residus i Consum responsable -creada recentment- la campanya 'Fem el primer pas: les entitats catalanes per a la reducció de residus'. La campanya es va iniciar en el marc de la Fira Ecològica de la Candelera amb el repartiment d'un manifest.
La idea és impulsar un debat-reflexió entre les entitats cíviques dels conflictes ambientals que causa l'augment dels residus, tot introduint canvis més sostenibles en el consum de les pròpies entitats. També està previst engegar activitats reivindicatives dirigides al sector comercial i a les administracions per reduir els residus i promoure una gestió ecològica dels residus. El Manifest demana l'aprovació en aquesta Legislatura de 'La Llei Catalana de Prevenció de Residus'.
Els representants d'una trentena d'entitats ecologistes i plataformes i alcaldes i regidors de diferents municipis catalans es van reunir el passat 4 de febrer, en la Jornada de debat sobre la nova política de gestió de residus a la Unió Europea.
La coordinadora del grup de treball de residus del Buró Europeu del Medi Ambient (BEE), Melissa Shinn, va subratllar en aquestes jornades els principals canvis de la Directiva Marc de Residus (DMR) respecte el text actual i els impactes que pot comportar sobre la política de residus. Va ressaltar que 'el redactat de la proposta de DMR apunta a una forta tendència cap a la desregulació de la gestió de residus i cap a una desharmonització entre les polítiques dels estats membres i la manca d'objectius diana de prevenció i reciclatge de residus'.
'La reorientació de la principal línia mestra de la política europea 'basada des de fa dècades en l'escala jeràrquica de prevenció, reutilització, reciclatge i, en últim terme, recuperació energètica i deposició- provocarà una frenada en el reciclatge i una important promoció de sistemes de tractament finalista com la incineració o la coincineració amb l'agreujant que els requeriments ambientals de la coincineració són molt inferiors als de la incineració; només cal tenir en compte les instal'lacions on es pot fer la coincineració: cimenteres, tèrmiques, foneries...', va denunciar Shinn. 'Un primer efecte d'aquesta direcció és pot veure en la derogació de la directiva d'olis usats on s'establia la prioritat de la regeneració dels olis usats en favor de la seva incineració', va exemplificar, tot relacionant aquest retrocés important en els criteris de la política de residus de la Comissió 'a les pressions de la Indústria de la Incineració amb recuperació energètica, a través de la seva associació europea CEWEP, per persuadir al Parlament europeu per fomentar la incineració davant la recuperació material dels residus'.
Més informació, aquí.