La Paeria elimina la utilització d’ampolles i gots de plàstic d’un sol ús

Font: Paeria de Lleida

03/09/2019 - 10:00

L’Ajuntament de Lleida deixarà d’utilitzar ampolles i gots de plàstic a totes les reunions que tinguin lloc a les dependències municipals amb l’objectiu de minimitzar la producció de residus, augmentar els índex de reciclatge i avançar cap a un model de ciutat més sostenible. A partir d’ara serà d’ús obligatori el consum d’aigua en gerres i gots de vidre reutilitzables i, quan no sigui possible utilitzar el vidre, el consum d’aigua s’haurà de fer en gots de cartró biodegradable i compostables.

L’actuació s’emmarca en el compromís de fer de la Paeria una institució sostenible i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i permet avançar-se a la incorporació de la nova normativa europea de 2019 relativa a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient.

En aquest sentit es calcula que, cada any, uns 8 milions de tones de plàstics acaben al mar, amb un gran impacte mediambiental. La solució passa, segons els experts, per reduir el consum dels envasos d’un sol ús, augmentar-ne el reciclatge i, també, buscar materials més sostenibles. Segons dades de la Comissió Europea, entre el 80 i el 85% de la brossa marina és residu plàstic, dels quals els articles de plàstic d’un sol ús representa el 50% del total. Els productes de plàstic d’un sol ús suposen un greu risc per als ecosistemes marins, la biodiversitat i la salut humana, alhora que perjudiquen activitats com la pesca, el transport marítim i el turisme. Actualment, només un 30% dels residus de plàstic d’Europa es recullen per ser reciclats.

Els propers dies es procedirà a enviar una carta a tots els departaments municipals per tal d’informar sobre la nova iniciativa i donar unes setmanes per adaptar-se a les noves directrius de funcionament.

El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha explicat que Lleida té un model global de sostenibilitat que s’està implantant a poc a poc i que passa, entre altres, per la implantació de millores en la recollida de residus i un model d’estalvi energètic en les dependències municipals. També cal destacar, en aquest sentit, l’aplicació de mesures d’adaptació al canvi climàtic i la minimització d’emissions, la promoció de les energies renovables i l’eficiència energètica o les millores en la conservació dels espais naturals, etcètera.

A banda, remarcar que a començaments de l’any 2017 l’Ajuntament de Lleida va decidir implantar de manera progressiva, en totes les regidories i dependències municipals, un sistema de recollida selectiva de residus que permet separar l’orgànica, els envasos, el vidre, el paper i la resta. Lleida té implantada la recollida selectiva de les cinc fraccions des de l’any 2007.



 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb la participació de més de 3.000 persones que se sumen a la lluita contra el malbaratament alimentari, participant en les diverses activitats de la campanya

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Butlletí