Font: Ecodiari
Científics de l'IHE Delft Institute for Water Education i de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) han desenvolupat un nou model matemàtic que pot predir la dilució actual i futura de productes farmacèutics a la xarxa fluvial, incloent-hi rius i llacs. El seu model s'aplica al cas del diclofenac, un medicament antiinflamatori comú que es fa servir per reduir el dolor. La investigació mostra que, si no es prenen mesures per reduir la presència de productes farmacèutics en aigües dolces, l'amenaça ambiental augmentarà en un 65% el 2050.
Els productes farmacèutics es consumeixen i s'alliberen al medi ambient on flueixen en medis d'aigua dolça, com rius i llacs. Algunes d'aquestes deixalles farmacèutiques causen greus amenaces als ecosistemes d'aigua dolça i han estat identificats com a contaminants emergents preocupants per agències governamentals de la Unió Europea i l'Agència de Protecció Ambiental dels EUA.
Francesco Bregoli, investigador de doctorat a l'IHE Delft ha manifestat que "amb aquest model matemàtic, podem predir la dilució actual i futura dels productes farmacèutics en els ecosistemes d'aigua dolça, tenint en compte els escenaris de canvi climàtic i el creixement de la població".
Els usos humans i veterinaris dels productes farmacèutics provoquen una alta concentració d'aquests compostos en les aigües residuals, que sovint no es tracten suficientment en les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR), de manera que s'acaben abocant en rius i llacs. El model global desenvolupat identifica els principals punts de concentració de productes farmacèutics a la xarxa fluvial, utilitzant una base de dades mundial sobre el consum i aparició de diclofenac en aigües dolces. El model també es pot generalitzar per a altres productes farmacèutics.
La Directiva Marc de l'Aigua (DMA) de la UE inclou el diclofenac a la llista de compostos amenaçadors. S'ha demostrat que aquest medicament és la causa de la pràctica extinció dels voltors a l'Índia. I si no es prenen mesures de mitigació, l'amenaça ambiental per a l'aigua dolça augmentarà fins en un 65% el 2050, i posarà en perill la salut dels peixos i altres espècies.
La disminució de la presència de productes farmacèutics en aigües dolces pot ser factible amb mesures com la reducció del consum, la connexió del clavegueram i les millores en la tecnologia de tractament de l'aigua. Tanmateix segons Francesco Bregoli "hem descobert que la millora tecnològica per si sola no serà suficient fins i tot per recuperar els nivells de concentració actuals en escenaris futurs. Si no s'implementa una reducció substancial del consum, una gran part dels ecosistemes fluvials globals no estaran suficientment assegurats".
Francesco Bregoli ha presentat "El destí dels productes farmacèutics en aigües dolces: un nou model global per a la presa de decisions" avui a les 13 h, en una roda de premsa que ha tingut lloc durant l'Assemblea General de la Unió Europea de Geociències a Delft (Països Baixos).