La qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible arriben al cinema amb la segona edició d’Enlaira’t

13/05/2019 - 14:17

Enlaira’t projecta 34 vídeos als cinemes Girona realitzats per més de 300 estudiants d’ESO de 8 instituts de Barcelona. Els 4 vídeos premiats per Enlaira’t plantegen un nou model de ciutat on els modes de mobilitat sostenible ens fan viure millor. Un total de 6 vídeos, més enllà dels premiats, es podran veure a les pantalles de MouTV durant el mes de juny.

Les butaques dels Cinemes Girona de Barcelona van acollir el passat 9 de maig als més de 300 estudiants i professorat de 8 instituts de la ciutat, tots ells participants de la segona edició del projecte Enlaira’t, impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l’Aire amb el suport de la cooperativa Espai Ambiental i professionals de la divulgació, comunicació i eines digitals com l’Alexandra Farbiarz i el Jordi Flamarich.

Durant la sessió es van visionar els 34 curts sobre mobilitat sostenible concebuts, guionitzats, gravats i editats pels i per les estudiants participants dels següents instituts: Centre d’Estudis Roca (Sant Andreu), Poeta Maragall (Eixample), Escola Virolai (Gràcia), Menéndez Pelayo (Sarrià), Escola Virolai (Gràcia), L’Alzina (Sant Andreu), Joan Brossa (Horta), Salvador Espriu (Sant Martí) i l’ACIS Artur Martorell (Horta).

Projectar l’estrena dels vídeos produïts pels participants d’Enlaira’t en una sala de cinema permet lluir encara més la feina realitzada pels joves barcelonins. Per començar amb contundència es va visionar el popular discurs de Greta Thunberg, on parla d’Emergència climàtica i evidencia que el fet de ser petita i de viure en un país petit no vol dir que no pugui impulsar un canvi al món. Segons ella tothom sent el que passarà i ja passa amb el canvi climàtic però ningú fa res. Ella interpel·la a tots els agents a reaccionar. I finalment ho ha aconseguit. El moviment Fridays for Future creat a partir de l’activista Greta també té seguidors a Barcelona (Fridays for future Barcelona). Dues de les seves components van assistir a la sessió d’Enlaira’t i van encoratjar la resta de joves a unir-se a la causa de la lluita contra el canvi climàtic. Segons elles, el canvi climàtic ja ens afecta i evidencia de manera clara que el sistema econòmic actual no està funcionant: diferències cada cop més importants a nivell social i econòmic i grans problemàtiques ambientals ( més d’un milió d’espècies en perill d’extinció, centenars de milers de morts prematures pels efectes del canvi climàtic). Les activistes del moviment Fridays for future deixen clar que les pròximes generacions no tindran capacitat d’acció i que cal actuar ja! ‘Deixem d’escriure redaccions del canvi climàtic a les classes i sortim al carrer per posar sobre l’agenda política l’emergència climàtica’.

Per acabar amb la part introductòria, l’Olga Margalef de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire va destacar la importància de seguir fent pressió social perquè els grans canvis socials i ambientals han anat precedits per un moviment ciutadà. Els polítics reaccionen davant de l’acció popular i, a més, segons el baròmetre de Barcelona els reptes ambientals esdevenen ja en la segona problemàtica identificada per la ciutadania.

‘A Barcelona necessitem imaginar una ciutat diferent. Una ciutat no és un lloc on hi ha molts cotxes sinó un lloc on hi viuen moltes persones. Us necessitem per la vostra creativitat, per la vostra energia i per la capacitat que teniu de ser provocadors i provocadores de canvis. Perquè qüestioneu des de l’acció!’
(Olga Margalef, Enlaira’t 2019)

La projecció de vídeos i l’entrega de premis va comptar amb la millor presentadora possible: l’Alba Florejachs. Actriu i coach de joves actors i actrius, entre moltes altres ocupacions, l’Alba va arribar acompanyada del seu patinet Andreu i el seu casc, i en una atmosfera que poc té a envejar als Premis Gaudí o als Goya, va dinamitzar la presentació dels tres blocs de vídeos sobre els quals s’ha treballat a Enlaira’t: caminar, anar en bicicleta i en transport públic (metro, bus i tramvia).

En Jordi Flamarich i l’Alexandra Farbiarz, responsables de portar el projecte fins les aules durant el mes de febrer (amb unes 20 sessions presencials de dues hores cadascuna) van sortir a l’escenari saludant-se de la manera més cool possible, imitant la manera de saludar-se de molts joves en els vídeos presentats. Amb gran sentit de l’humor van felicitar als participants per l’esforç realitzat i també van aprofitar per destacar la importància d’entendre que la joventut, que han de ser els activistes del present i del futur, tenen una manera diferent de relacionar-se amb la societat. ‘Si no entenem això des dels moviments socials, els perdrem’, va destacar l’Àlex.

I, per fi, es van projectar els tres blocs de vídeos i a continuació es va anunciar els premiats que van ser:

  • Millor Guió: Movem-nos per una Barcelona Sense Contaminació. IES Menéndez y Pelayo (Sarrià). Premi entregat per la Glòria Carrasco (ISGlobal) que va destacar que fer esport també pot ser sexy, reforçant la idea de que l’activitat física és molt important per la salut.

  • Millor Direcció Artística: Anar amb bici No és cap caprici! Centre d’Estudis Roca (Sant Andreu). Premi entregat per Agustí Argelich (Filmets Badalona) que va emocionar quan va dir: ‘Un curtmetratge és com una fletxa que t’arriba al cor.’ Segons ell, l’optimisme i il·lusió que desprenen tots els vídeos són un valor a promoure i posar en valor.

  • Millor Muntatge/fotografia: El color del teu món depèn de tu. IES Salvador Espriu (Sant Martí). Premi entregat per l’Àngela Martínez (Soy Càmara, CCCB) que va identificar el vídeo com una eina per reflexionar sobre temes socials, econòmics i polítics. Segons ella, el vídeo guanyador ha tingut un tractament estètic molt bo en funció dels missatges que volia transmetre.

  • Premi del públic (que es va votar allà mateix entre tots i totes les assistents): Per què no agafes la bicicleta? Centre d’Estudis Roca (Sant Andreu).

Recordem els premis:
o Els guanyadors de millor guió / millor direcció artística / millor muntatge han guanyat una sortida amb bicicleta per tota la classe amb Biciclot: AIREJA’T EN BICI en una visita al BICI HUB i itinerari de 8 km pels carrils bici, platges i parcs de l’entorn amb instruments per mesurar la contaminació de l’aire (PM10, NO2 i soroll dB) en 3 punts del Poblenou molt diferents.

o Premi del Públic: tant el vídeo guanyador com la resta que han estat finalistes, un total de 6, es podrán veure al canal audiovisual de TMB (les pantalles de MOUTV) al llarg del mes de Juny. Els vídeos finalistes han estat:

  • Caminar és vida. (Escola Virolai, Gràcia): 10% del vot popular.

  • Vols viatjar ràpidament? Utilitza el metro (Poeta Maragall, Eixample):

    11% del vot popular.

  • Desplaça’t en bicicleta (ACIS Artur Martorell, Horta): 16% del vot

    popular.

  • Baixa del cotxe, puja al transport públic (Menéndez y Pelayo, Sarrià):

    16% del vot popular.

  • Cada pas compta (Escola Virolai, Gràcia): 23% del vot popular.

  • Per què no agafes la bicicleta? (Centre d’Estudis Roca, Sant Andreu):

    26% del vot popular.
    Més informació: Article de Barcelona Respira.

Els vídeos es podran veure en breu al canal de Youtube de la Plaforma per la Qualitat de l'Aire i al canal d'instagram d'Enlaira't.


 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Acte
23/03/2025 - 00:00
Notícia

Els vehicles que sí que tenen qualsevol etiqueta ambiental (B, C, ECO i 0) no tenen limitacions.

Butlletí