Font: Elnou.cat
Contenidors domèstics per a la recollida porta a porta a Llinars | Joan B. Mauri
S’ha passat d’un percentatge del 20% al 80% en els dos primer mesos d’aplicació del nou sistema de recollida porta a porta.
Llinars ha arribat, en només dos mesos de la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta, a un 80% de recollida selectiva. El 4 d’octubre es va implantar el nou sistema de recollida.
El municipi partia d’un 21% de recollida selectiva abans d’implantar el nou sistema de recollida, molt allunyat dels objectius marcats per Europa i que el situava a la cua del reciclatge a Catalunya. Per tant, en dos mesos s’ha quadriplicat la xifra.
A l’octubre, el primer del nou sistema, la recollida de selectiva ja va pujar al 74% i a principis de desembre el percentatge arribava fins al 80%. També ha disminuït la fracció resta –la brossa que no es recicla i que va a l’abocador o la incineradora– fins al 20%.
Abans aquesta fracció representava el 79% del total de residus recollits en el municipi. Segons l’Ajuntament, “aquesta impressionant millora de les dades de reciclatge ha estat possible gràcies a la implicació de la ciutadania en aquest nou repte”. A banda, en aquests dos mesos, l’abandonament de residus i voluminosos en via pública s’ha reduït un 95% i s’han incrementat les peticions de recollida de voluminosos concertades.
Durant els primers dies del nou sistema hi va haver algunes incidències però a poc a poc els veïns s’han acostumat al porta a porta, expliquen fonts municipals. Tot i repartir el calendari de recollida alguns veïns deixaven la fracció que no tocava. També algun veí va denunciar que li ha desaparegut el cubell o que s’havien trobat residus d’altres persones.
Per fer més efectiva la recollida selectiva, l’Ajuntament ha adquirit dos camions bicompartimentats de 23 metres cúbics que permeten la recollida de dues fraccions de residus a la vegada. També es va implantar un sistema gratuït de recollida porta a porta de restes vegetals amb sacs d’1 metre cúbic.
L’entrada en funcionament del porta a porta va comportar l’eliminació de tots els contenidors del municipi. Al nucli urbà, hi havia àrees de contenidors soterrats repartits en una vintena de punts. L’Ajuntament ha aprofitat l’espai i la idoneïtat dels contenidors soterrats eliminats per crear parterres enjardinats amb plantes mel·líferes seguint el model que es va fer fa uns anys en el Teatre Auditori. A partir de 14 espècies de plantes d’origen mediterrani i una d’arbre, s’ha buscat la diversitat de floracions al llarg de l’any matisat amb els colors i textures de les mateixes plantes.
També s’han retirat els contenidors de roba usada, que s’han traslladat prop de la deixalleria i s’està estudiant recol·locar els contenidors per a oli domèstic usat als edificis municipals. L’Ajuntament controla els abocaments irregulars d’escombraries a les papereres, que tindran una sanció de 100 euros en cas de poder identificar l’infractor. Sempre hi ha hagut veïns que han tirat les bosses d’escombraries a les papereres. Per evitar-ho, fa temps l’Ajuntament va canviar les papereres de fusta dels carrers i places del centre per unes de corten i sense espai per tirar-hi objectes voluminosos, com les bosses d’escombraries.
Abans de posar en marxa la recollida porta a porta, es van fer tres sessions informatives al veïnat. També es van instal·lar estands on es podien recollir els dos cubells per dipositar-hi la corresponent fracció, que disposen d’un codi de barres que permet identificar l’habitatge.