Font: Paeria de Lleida
Malgrat les dificultats que suposa implantar aquest canvi per a més de 7.000 habitants enmig de l’epidèmia de la Covid, un 77% dels habitatges ja han recollit el kit i s’han anat resolent les incidències.
La implantació del nou sistema de recollida porta a porta (PaP) a part dels barris de Pardinyes i Balàfia completa la seva segona setmana amb uns primers resultats que mostren una clara millora de la recollida selectiva dels residus en aquest sector de la ciutat, com ja va passar en la primera experiència als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada. Durant aquests primers catorze dies, el percentatge de brossa que es recicla s’ha més que duplicat, passant de menys del 30% fins al 65% que es registra ara, fet que permet reduir notablement la brossa que es llença a l’abocador.
El canvi s’ha implantat en 3.700 habitatges, que acullen unes 7.600 persones, i uns 300 comerços. Malgrat les dificultats que comporta un canvi de model d’aquesta magnitud enmig de la situació generada per la pandèmia de la Covid-19, s’han anat resolent les incidències detectades i els indicadors són positius.
Així, el 77% dels habitatges censats ja han recollit el kit del PaP, una xifra prou important tenint en compte que el sistema d’informació a la ciutadania ha hagut de ser principalment telemàtic per la situació epidèmica i que hi ha un nombre indeterminat de pisos que són buits i en els quals, per tant, no es recollirà aquest kit.
Aquesta participació majoritària dels veïns i veïnes d’aquestes àrees de Pardinyes i Balàfia s’ha evidenciat en una reducció substancial del nombre de bosses sense triar que els primers dies s’havien acumulat al costat dels contenidors de fracció orgànica i de vidre. A més, l’ús dels nous contenidors d’orgànica que s’obren amb targeta electrònica es va incrementant i ja suma unes 700 obertures diàries de mitjana.
Lleida, municipi referent en la implantació del PaP
El tercer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha agraït “la predisposició del tot majoritària que ha mostrat el veïnat d’aquests barris” i la tasca de “tot l’equip de tècnics municipals que estan treballant en la implantació del porta a porta, que s’han reunit amb totes les comunitats de veïns per informar-los, resoldre dubtes i facilitar els kits per a la recollida selectiva”. “Aquest és un esforç conjunt que fa que aquest sistema de recollida arribi ja a prop de 5.000 llars de Lleida, i que consolida el nostre municipi com a referent en la seva implantació en grans ciutats, al costat de Barcelona”, ha afegit Talamonte.
Durant aquests primers dies s’han anat resolent petites incidències tècniques registrades, com la reparació d’un contenidor d’orgànica avariat, la substitució d’un altre, l’augment de la sensibilitat del mecanisme d’obertura dels contenidors amb clauer i la instal·lació d’un sisè contenidor de recollida del tèxtil sanitari. També es treballa amb els Bombers per estudiar veure quina és la ubicació i les mesures de seguretat que es poden aplicar a cada comunicat en la ubicació dels contenidors, i traslladar al veïnat tots els consells per minimitzar riscos.
Les persones que vulguin resoldre algun dubte, recollir el kit si encara no ho han pogut fer o alertar d’una incidència poden fer-ho a través de l’adreça electrònica info@portaaportalleida.com, al telèfon 671 336 865 i a l’Oficina d’Informació del carrer Pere de Cavassèquia, 48.