L’any passat es van recollir a Barcelona 865.095 tones de residus, un 1,9% més que el 2006. Un 33,2% d’aquests residus es van recollir de forma selectiva -és a dir, 287.059 tones-, una dada que representa un increment del 7,4% respecte als residus selectius recollits l'any 2006. Aquesta xifra també suposa un creixement anual superior al registrat el 2006 en recollida selectiva, que va ser del 5%.
En concret, les fraccions selectives de paper, vidre i envasos han tingut uns forts creixements respecte a l'any anterior, del 10%, el 16% i el 21%, respectivament. Aquests increments, indica l'Ajuntament de Barcelona, situen la ciutat “al capdavant de les ciutats espanyoles de més de 500,000 habitants en recollida selectiva”. Per exemple, el ciutadà de Barcelona recull 59 quilos de paper cada any, mentre que el de Madrid 23 quilos, Saragossa fins a 27 i Sevilla i València 19 quilos respectivament.
1,48 quilos de brossa per persona i dia
Si es calcula el total de residus que va generar cada ciutadà l'any passat, la mitjana de Barcelona se situa en 1,48 kg per habitant i dia, una xifra per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,64 kg per persona i dia.
Durant la presentació de les dades, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, va afirmar que “els resultats de la recollida selectiva a la ciutat demostren que augmenta la consciència ciutadana". Mayol va destacar com a una mesura encertada la distribució a les llars d'un lot amb tres bosses de plàstic que imiten els contenidors per separar els residus a casa. "Aquestes bosses es poden trobar als punts verds de la ciutat", va recordar.
La ciutat rep la certificació “Tu papel 21”
D'altra banda, l'Associació Espanyola de Fabricants de pasta, paper i cartró (ASPAPEL) ha reconegut la gestió sostenible de la recollida selectiva del paper i el cartró duta a terme per l'Ajuntament de Barcelona amb la certificació "Tu papel 21". Aquesta certificació està basada en 21 indicadors i recolzada per models de participació social i comunicació, en la línia de les directrius de l'Agenda 21.