[La sostenibilitat al Fòrum / 6] Una depuradora més eficient... que passa desapercebuda

19/04/2004 - 00:00
La depuradora del Besòs, que estrena millores en el tractament, capitalitza una de les grans operacions empreses en el recinte del Fòrum 2004. El cobriment d'aquesta important infrascrutura possibilita la gran esplanada del Fòrum gràcies a la seva soterració parcial. Obres de millora de la depuradora i el seu cobriment. Foto: EMMA. L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) incorpora un sistema de tractament biològic, un procés de desodorització i un tractament d'assecatge de fangs (operació iniciada l'any 2001), actuacions que certifiquen la millora de l'eficiència de la instal·lació, que tindrà una capacitat de tractament de 600.000 metres quadrats al dia, procedents dels municipis de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montgat i Tiana. Això equival a una càrrega contaminant de 3.250.000 habitants equivalents. Gràcies a aquestes millores, l'aigua serà depurada en un 92%, tal i com exigeix la UE. La nova depuradora disminuirà l'ús de reactius, tot eliminant el procés físico-químic de depuració utilitzat fins ara. L'EDAR que resulta de l'operació és l'estació depuradora més gran de l'estat quant a tractament, i una de les més avançades d'Europa. Ocupa unes 14 hectàrees. Per tenir una idea: la depuradora d'El Prat tracta 430.000 m3 al dia i ocupa... 40 hectàrees! Obres de la planta de tractament de fangs. Foto: EMMA. Un dels projectes relacionats amb la millora de l'EDAR és, sens dubte, el de la planta d'assecatge tèrmic, i que permet tractar els fangs generats a la planta i també els de l'EDAR de Montcada i Reixac. La planta té una producció diària de 165 tones de matèria seca si bé pot arribar a puntes de 253 tones. Els processos utilitzats són tamisat, deshidratació mecànica i assecatge tèrmic. La planta genera energia tèrmica i elèctrica i té un excedent d'energia elèctrica de 2.000 de MWh/any. Cal dir, d'altra banda, que la major depuració de les aigües tractades possibilita l'impuls d'una altra iniciativa en clau sostenibilista, la recuperació de la fauna i flora marina del litoral barceloní. El tractament de les olors era imprescindible, atès l'emplaçament de la depuradora, enmig d'un tramat urbà amb un potencial d'ús ciutadà tan gran. El projecte de la depuradora ha estat obra dels serveis tècnics d'EMSSA, empresa pública dependent de l'administració metropolitana. Aquests han tingut damunt la taula un repte no menor. Reduir l'espai de la depuradora, impulsar les millores previstes... tot plegat sense que deixés de funcionar i amb les presses associades en una gran operació com la que a hores d'ara té lloc a l'eix Besòs, amb la inauguració del Fòrum 2004 a les portes. Això s'ha pogut fer gràcies la utilització de solucions tecnològiques compactes i a un estricte programa d'obres. Es va aprofitar que s'eliminava el tractament físico-químic per construir en el seu lloc la primera fase de les noves instal·lacions. A partir d'aquí, progressivament, es van anar aplicant el pla d'obra.
Antonio Palacio explica el sentit de l'operació
> La nova EDAR del Besòs és fruit d'un treball, que ha implicat tots els serveis tècnics d'EMSSA i en el qual han calgut grans dosis d'imaginació i enginy. S'havia de reduir la depuradora, millorar-la... sense que deixés de funcionar ni un sol dia, tot plegat donant servei a més de 3 milions de persones.

Previsió de la sèrie: consulta aquí.
Enllaços:
Fòrum de les Cultures 2004: www.barcelona2004.org. Ajuntament de Barcelona: www.bcn.es. BR: www.bcnregional.com/. Infraestructures de Llevant: www.bcn.es/infrastructuresll/. ERF, Gestió i Comunicació Ambiental / Estudi Ramon Folch: www.erf.es Institut Cerdà: www.icerda.es/.
Consulta aquí el glossari elaborat especialment per aquesta sèrie.

Relacionats

Butlletí