La Universitat de Girona investiga el reaprofitament dels residus vegetals que generen els biocombustibles per fabricar pasta de paper. L'objectiu és evitar la incineració dels residus i la contaminació de CO2 que això provoca, i aprofitar-los per fer paper tal com fan a la Xina, on ja es comercialitza paper fet de blat de moro.
Segons Catalunya Ràdio, el professor i responsable del grup d'investigació del Laboratori d'Enginyeria Paperera i Materials Polímers (LEPAMAP) de la Universitat de Girona, Pere Mutjé, ha explicat que actualment els residus dels vegetals que es destinen a biocombustibles com ara el blat de moro, la colza o el blat, en alguns casos s'enterren o bé es cremen. Davant l'increment d'aquests residus i per evitar que contaminin, ara s'investiga quin potencial tenen per produir pasta de paper.
Mutjé assenyala que "amb vista a l'evolució que poden tenir alguns cultius agrícoles pel que fa a la generació de residus com la colza o el blat de moro de cara a la producció de biocombustibles tipus etanol o biodièsel, hi haurà un increment important de les tones de residus que seran susceptibles de ser tractats per obtenir fibra. I això pot tenir un valor afegit per al sector primari important". Mutjé afegeix que, en aquests moments, el reaprofitament d'aquests residus a la Unió Europea encara no s'ha comercialitzat i està només en fase d'investigació.