La Unió Europea estudia exportar l'ecotaxa a altres països

02/11/2003 - 00:00
La comissària europea de Medi Ambient, Margot Wallstrôm, ha informat que la UE està seguint d'a prop l'aplicació de l'ecotaxa de les Illes Balears. Wallstrôm ho va dir ahir així mateix als representants del Govern Balear, amb els quals es va reunir. Segons van explicar aquests, la comissària va afegir que la Unió Europea estudia 'exportar' l'ecotaxa de les Balears a altres països, tot i que no va fer gaires concrecions més, segons informa el Diario de Mallorca. Wallstrtôm es va entrevistar a Brussel·les amb el president del Govern Balear, Francesc Antich, el qual estava acompanyat dels responsables de Turisme, Medi Ambient i Transports del seu equip. L'objectiu d'aquesta entrevista era donar a conèixer els projectes que el Govern Balear estava impulsant amb els fons obtinguts amb l'ecotaxa i presentar una oficina estable del govern a la ciutat belga. La recaptació d'aquest impost, que va despertar una important tempesta política, i la ferma oposició del govern Aznar, es destina a la dotació del fons de Rehabilitació d'Espais Turístics Naturals (RETN). Amb els diners obtinguts, doncs, s'han de finançar actuacions que garanteixin la millora de l'activitat turística, la preservació del medi natural i el manteniment del paisatge natural i agrari de les Illes Balears, i en concret:
- Remodelació i rehabilitació de zones turístiques. - Recuperació de recursos i espais naturals: adquisició, gestió i revalorització. - Revalorització de recursos patrimonials de rellevància social, cultural i turística. - Revitalització de l'agricultura com a activitat competitiva econòmicament.
El Fons de Rehabilitació d´Espais Turístics va ser creat per la Llei 12/99, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública i econòmiques. L´article 20 de l´esmentada llei diu: "Es crea el Fons de Rehabilitació d´Espais Turístics com a mecanisme financer destinat a la remodelació i la rehabilitació de zones turístiques i a la recuperació de recursos, espais naturals i patrimonials de rellevància turística. De fet, el 84% de la riquesa de les Illes es relaciona, directa o indirectament, amb l´activitat turística. És, per tant, la columna vertebral de l´economia i el principal generador d´ocupació. L´any 2000 van visitar les Illes Balears 10,8 milions de turistes, cosa que va suposar una despesa turística de 1.012.597.113.340 PTA. El cost d'aquesta presència, però, és elevadíssim, ja que implica la pèrdua de recursos naturals (especialment pel que fa a l'extracció d'aigües subterrànies), consumint béns amb voracitat i intensificant l'ús d'energia de forma insostenible. L'ecotaxa sorgeix com un instrument pragmàtic per resoldre aquesta situació -cal recordar, en aquest sentit, que el 34% de les queixes dels turistes estan motivades per la massificació i el medi-, i per contribuir a millorar la imatge del producte turístic balear, immers en una creixent competència amb d'altres destinacions de la conca mediterrània com Tunísia, Croàcia i Egipte. El passat mes de juny, Sostenible informava que simultàniament a l'inici, el passat mes de maig, de l'aplicació de l'ecotaxa a les illes Balears, els primers projectes es van concretar. El Govern balear va anunciar aleshores la compra de dos edificis a les platges de Calvià i Can Picafort per enderrocar-los. Igualment, es va fer pública l'adquisició d'altres immobles per constituir una xarxa de museus i la creació de vies per al cicloturisme. Aquestes primeres actuacions estaven previstes per a Mallorca, però hi haurà inversions a totes les illes en proporció al nombre de visitants. Aquest criteri es traduiria en un 65% per a Mallorca, un 15% per a Menorca i un 20% per a Eivissa i Formentera.

Relacionats

Butlletí