05/04/2006 - 00:00
En tota la Unió Europea, només les administracions públiques demanen 2.800.000 ordinadors cada any. Per això, Josep Esquerrà, consultor d'Ecoinstitut, va declarar en la jornada sobre Compra Pública Verda i Ecoproductes, organitzada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona, que 'l'Administració és un agent molt important del mercat' on s'ha d'actuar reduint el consum de recursos, millorant la qualitat del lloc de treball i millorant la gestió dels residus.
El consum d'energia és l'aspecte més rellevant -a assolir el que es considera un bon gran de confort amb calefació i refrigeració es destina un 40% de l'energia total i a la il·luminació un 29%- però no és l'únic. Segons Esquerrà, a més s'hauria d'incrementar la vida útil dels aparells, incorporar materials reciclats, imprimir a doble cara, i un llarg etcètera.
Avui en dia ja s'està donant el que es diu 'el síndrome de l'edifici malalt' que respon a un empitjorament de la qualitat del lloc de treball a causa de factors com la pols i l'ozó que emeten les impressores, els electromagnetismes de les pantalles dels ordinadors i els sorolls que emeten aquests aparells. Per això, cal comprar 'amb seny' buscant certificacions ambientals als equips informàtics com l'àngel blau, el cigne blanc o la flor europea.
Així mateix, també es pot fer una 'compra verda' del material d'oficina. Helena Estevan, consultora d'Ecoinstitut, declara que 'la millor compra és la que no es fa'. Per tant, s'ha de reduir el volum de material que es compra utilitzant productes recarregables i fent una correcta separació dels residus. Segons Helena Estevan, 'són coses de sentit comú' com fer servir paper reciclat amb certificació o carpetes de cartró, oblidant en tots els casos materials de PVC.
Una enquesta a l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona revela que quasi el 30% de la gent no sabia que existissin marcadors de text, retoladors i bolígrafs reompibles i un 53% creu que en general es consumeix massa paper on no hi ha consciència d'estalvi i es malversen recursos. A més, a quasi la meitat li és indiferent utilitzar material nou o recuperat.
Per introduir aquest material a les oficines, els municipis petits ho tenen més fàcil que els grans perquè en aquests darrers 'cal una necessitat de coordinació de les decisions i formalització dels procediments'. Però a la llarga se n'adonen 'que no només millora l'ambient de treball sinó que no els hi surt més car', afegeix en Josep Esquerrà.
Avui Sant Boi del Llobregat i la Universitat Autònoma de Bellaterra ja s'han introduït en el món de la compra verda amb èxit. Exemples que també es van veure en la jornada.