09/10/2003 - 00:00
Representants d'una bona part dels 70 centres escolars catalans que a finals d'aquest any conformaran la Xarxa d'Escoles Solars de Catalunya (XESCA) s'han trobat a l'IES Arnau Cadell, de Sant Cugat aquest dimarts, 9 de setembre. Durant la trobada, s'han presentat i debatut les eines pedagògiques existents en matèria d'energia així com les possibilitats d'incorporar-les al programa educatiu pel curs 2003-2004.
Tal i com es pot llegir en el material de difusió aportat en la jornada, 'la XESCA és d'una banda un punt de trobada de totes les escoles catalanes que disposen d'una instal·lació solar, tant tèrmica com fotovoltaica; i d'altra, un recurs pedagògic per a la totalitat de la comunitat educativa'. A través d'aquesta xarxa, així doncs, es facilita una gran quantitat d'informació -la XESCA és també una eina de treball pràctica per a alumnes i professors- i es garanteix un gran potencial de difusió, que permet animar al major nombre d'escoles catalanes a incorporar en els seus centres mesures d'estalvi i eficiència energètica i fomentar l'ús de les energies renovables, en concret, l'energia solar.
La plana web de la XESCA és un bon exemple d'aquesta voluntat informativa i dinamitzadora. De fet, és un bon punt de trobada de la comunitat virtual d'escoles solars de Catalunya, a més de ser, naturalment, un bon indret on descarregar informació i material didàctic. Ben aviat, a més, esdevindrà un espai virtual per a la realització de fòrums de debat i intercanvi d'informació entre les escoles, i permetrà l'accés telemàtic a les instal·lacions integrades a la comunitat, mitjançant fitxes descriptives dels projectes desenvolupats en el marc de la XESCA.
El concurs "El Recorregut de l'Energia", 2003-2004
Durant el curs 2003-2004 se celebrarà la segona edició del concurs "El Recorregut de l'Energia", que presenta com a novetat l'ampliació de la participació als cursos de primer i segon cicle de secundària. L'objectiu del concurs es contribuir a crear consciència entre els estudiants catalans de la importància que té l'estalvi energètic i l'ús de les energies renovables com a eines de millora de la qualitat mediambiental. En la convocatòria del curs 2002-2003 van ser 23 les escoles que es van presentar al concurs i en aquesta segona edició es preveu que s'ampliï el nombre de participants. En la segona edició del concurs, els finalistes podran guanyar: un viatge de fi de curs per a tota la classe (1er premi), un viatge d'esports d'aventura a la muntanya per a tota la classe (2on premi), un cap de setmana a Universal Mediterrània (3er premi), un Dia a Port Aventura (4r premi) i material informàtic per a l'escola (5è premi). El Concurs compta amb el patrocini de les empreses: Fecsa Endesa, Iberdrola, Edicions Domènech i Universal Mediterrània, a més de la col·laboració del K3 de televisió de Catalunya.
Actuacions de l'Ajuntament de Sant Cugat
Lluís Recoder, alcalde cugatenc, ha enumerat tot un llistat d'accions que es duen a terme des de l'equip de govern municipal com ara:
> l'ordenança reguladora de la implantació d'energia solar per a usos tèrmics com la producció d'aigua calenta; > la subvenció de fins a 1.500 euros per fomentar les instal·lacions de les energies solars en edificis particulars o públics; > mesures d'estalvi; > millora del transport públic; > les instal·lacions en els centres educatius del municipi, etc.L'alcalde també ha fet esment d'una acció que es portarà a terme en aquest exercici com és el projecte d'enllumenat fotovoltaic del Parc del Pla del Vinyet (que en breu passarà a anomenar-se Ramon Barnils).