Aquest 14 de desembre s'ha celebrat el primer Seminari de la Xarxa de suport a les accions de sostenibilitat energètica, dedicat monogràficament a les Mesures i suport per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals, amb la presència de prop d'una cinquantena de tècnics municipals i de la Diputació.
Des de l'any 2008, en què la Comissió Europea va impulsar la iniciativa del Pacte d'alcaldes i alcaldesses per una energia sostenible i contra el canvi climàtic, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'hi han sumat amb decisió i n'ha esdevingut la primera i principal administració de suport a Europa.
Ara ha arribat l'hora de passar als fets concrets i desenvolupar de manera efectiva les actuacions d'eficiència energètica i d'implantació de les energies renovables recollides en els PAES i per fer-ho cal un treball en xarxa per potenciar l'intercanvi i el suport mutu.
Per aquests motiu, s'obren un nou espai de treball i suport als municipis per desenvolupar les accions de sostenibilitat energètica en el territori. Per començar, el primer Seminari estarà dedicat a les mesures i suport per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals.
La temàtica està plenament d'actualitat ja que és molt recent la publicació del nou Real Decreto 1565/2010, de 19 de noviembre, por el que se regulan y modifican determinados aspectos relativos a la actividad de producción de energía eléctrica en régimen especial. Per aquest motiu, els objectius específics del Seminari han sigut:
- Informar als municipis sobre les línies de suport sobre accions de sostenibilitat energètica de la Diputació de Barcelona.
- Informar de forma sintètica sobre el nou Real Decreto 1565/2010, de 19 de noviembre, por el que se regulan y modifican determinados aspectos relativos a la actividad de producción de energía eléctrica en régimen especial. Amb especial incidència en els principals canvis legals, financers-econòmics i de tràmit administratiu.
- Generar intercanvi de coneixement i experiències entre i amb els municipis i la Diputació de Barcelona.
- Recollir les necessitats dels municipis i oferir accions de suport concretes als municipis per part de la Diputació de Barcelona sobre la implantació d'instal·lacions de FV en equipaments municipals.
Durant el Seminari s'han explicat les principals novetats del nou marc regulador, tot destacant el fet que el model general que regula les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica no es modifica i en tot cas el Real Decret ha modificat aspectes concrets fruit de l'experiència i els canvis en el mercat.
Posteriorment els municipis han posat en comú llurs experiències, per tal de conèixer cadascú en quin moment es troba en la implantació de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica en equipaments municipals: s'han exposat àmpliament els casos de Granollers i Manlleu.
Finalment, per part de la Diputació s'ha ofert suport als municipis a través del Catàleg del Pla de concertació de la Xarxa Barcelona municipis de Qualitat i tots els assistents han expressat un per un les necessitats de suport que requereixen i sol·licitaran, demostrant l'elevat interès en la temàtica.
Podeu accedir a les ponències a: http://xarxaenxarxa.diba.cat per a membres de la Xarxa
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Enric Coll | 28.66 KB |